В сезона на респираторните заболявания сме и децата са в

...
В сезона на респираторните заболявания сме и децата са в
Коментари Харесай

Проф. Христова: Вече можем да говорим за вълна

В сезона на респираторните болести сме и децата са в рискова група. Вече можем да приказваме за грипна вълна. Увеличават се всички остри респираторни болести и това ще продължи още месец-два. В напредък са и грип, и COVID-19. Това сподели проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания в „ Тази заран ”.

Пикът на грипната зараза всекидневно е в края на януари и началото на февруари, като високата заболеваемост продължава още два месеца, добави проф. Христова.

Повече случаи на COVID-19 се следят в София, Перник, Габрово, Бургас и Варна, а на грип - в София-област, Русе, Силистра, Бургас и Варна. 

„ Грипът визира главно горните и долните дихателни пътища. В началото - висока температура, настинка, тежко главоболие, суха кашлица и сухота в носа и по-късно секреция. COVID-19 дава не толкоз остро начало, температура до 38 градуса, съществено главоболие, болки зад очите и визира целия организъм. Често има диария, бодърствуване, тревога, меланхолия, коагулопатия. Повишена е съсирваемостта на кръвта и това може да докара до инфаркт, инсулт и прочие. При всеки четвърти пациент има „ рибаунд резултат “. Десетина дни след възстановяване се получава още веднъж усилване на признаците ”, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите ѝ децата по-рядко са наранени от COVID-19 за сметка на грипа, само че те постоянно са преносители.

Морбилите са един от най-заразните вируси, сподели проф. Ива Христова.

„ За морбили е доста значимо да е доста високо имунизационното покритие, 95% се желае. Първата имунизация при нас обгръща добре дребните деца, само че на 12-13 години спада под 90% - 87%. Тези проценти от 87 до 95 би трябвало да се наваксат, с цел да има отбрана, другояче ще пламнем още веднъж “, предизвести тя.

По думите ѝ в образователните заведения се следи високо разпространяване на варицела.

„ В доста случаи се стига до болница, варицелата е доста тежко заболяване. В доста случаи се получава зараза от самите ранички. Те стартират с петна, стават пъпки, по-късно мехурчета с бистра течност и се изпълват с гной. Имаме доста случаи на кожни инфекции, неврологични затруднения, пневмония “, сподели тя.

Според нея филтри на входа на градини, ясли и учебни заведения биха помогнали против разпространяването на вируса.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР