В сезона на гриповете и настинките все по-често обръщаме поглед

...
В сезона на гриповете и настинките все по-често обръщаме поглед
Коментари Харесай

Ехинацеята, лечебните й свойства и колко е полезна наистина

В сезона на гриповете и настинките все по-често обръщаме взор към щандовете с хомеопатични и билкови артикули с вярата там да намерим своето излекуване. Как да останем здрави през есента и зимата към момента е по-скоро тайнственост, в сравнение с въпрос с явен отговор.

Всичко е прекомерно релативно, когато приказваме за човешкото здраве. Но има едни блага на природата, които са се окичили със славата на мощни имуностимуланти и наши най-хубави другари, когато все нещо сме болнави. Сред тях несъмнено е и ехинацеята - ето за какво.

Какво да знаем за ехинацеята

Това е многогодишно растение с цветове, сходни на маргаритки, само че розови. Има 10 разнообразни разновидности. Ехинацеята съдържа микс от дейни съставки, които са виновниците за нейния позитивен резултат върху здравето. Всички разновидности на растението съдържат съединения, познати като феноли.

Тяхната съществена функционалност е да защищават самото растение от клетъчни увреждания и UV лъчи. Те са и мощни антиоксиданти. Когато попаднат в организма, фенолите имат свойството да укрепват защитните му сили. Другите дейни субстанции в ехинецаеята също въздействат позитивно на имунната система.

Спорен резултат

Стъблото, цветовете и корените на цветето стартират да се употребяват като лекарство и имуностимулатор още от античните индиански племена. И по този начин до през днешния ден.

Но сега науката е доста по-напреднала, а резултатът на всяко сходно растение, изключително когато е много прехвален, се слага под подозрение и на разнообразни проучвания.

Затова въпросът какъв брой тъкмо е потребна ехинацеята против грип и простуда е в действителност противоречив. А проби на академични откриватели демонстрират, че растението оказва помощ да се преборим със болесттите тъкмо толкоз, колкото и плацебото.

Но това изобщо не значи, че ехинацеята е безполезна. Според други проучвания, тя може да понижи продължителността на настинката и да облекчи признаците.

А по отношение на превантивния й резултат - той се свежда до 10-20%. И с цел да бъде налице той, би трябвало да спим задоволително, да упражняваме и да се храним здравословно. А не просто да чакаме чудеса от няколко чая и капки смес, написа Time.

За какво да внимаваме

Дали ехинацеята е прекомерно прехвалено растение, дано всеки самичък да реши. Но е значимо да знаем, че не трябва да прекаляваме с нейния банкет, единствено тъй като е билка и това мигновено я прави безобидна в нашите очи.

В някои артикули с ехинацея може да има и добавки като арсен и олово. Едни от нежеланите резултати, които могат да се появяват от използването на билката, са стомашен дискомфорт и диария. Може да получим и раздразнение на гърлото, главоболие и бодърствуване.

Трябва да внимаваме и в случай че одобряваме лекарства, тъй като комбинацията с някои не е целесъобразна. Повишеното внимание е и при съществуване на алергии към слънчогледи, маргаритки и други сходни растения.

Чай или капки

Това са двете форми, в които най-често намираме ехинацеята по рафтовете в аптеките и дрогериите. За препоръчване е чаят, тъй като в него го няма алкохолното наличие на тинктурата. Разбира се, той е и по-малко сполучлив и се нуждаем от по-честа консумация.

В чашата топъл чай от ехинацея се съдържат многообразие от витамини - А, B, E, както и магнезий, калий, желязо и други. Има и полизахариди, които се откриват в корените на растението.

Чаят от ехинацея облекчава възпаленията на дихателните пътища, както и на ушите. Повлиява и мускулни и артритни болки, както и инфекции на уринарния тракт.

За по-добър резултат можем да прибавим канела или джинджифил. Разбира се, най-добре е ние да си вършим чая, а не да взимаме към този момент подготвени в торбички. Към листата, цветовете и корените от ехинацея можем да прибавим и лимонова трева или пък мента.

Тинктурата от ехинацея е дестилат от растението, подправен с алкохол. Препоръчва се за ежедневна приложимост, по два-три пъти дневно. Лесно ще си я създадем и сами, в случай че имаме задоволително количество от билката. Можем и да я използваме външно за лекуване на рани и екземи. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР