В Североизточна България къпането е реки и водоеми е стара

...
В Североизточна България къпането е реки и водоеми е стара
Коментари Харесай

Коледа – време за къпане!

В Североизточна България къпането е реки и водоеми е остаряла традиция по Коледа. Пръв под ледената вода се втурва лидерът на коледарската дружинка. Ако няма наоколо река, се употребява селската чешма. Обичаят е известен и до през днешния ден в плевенското село Реселец.
В селищата край Дунав по Коледа също има „ къпанки “. В ритуала вземат участие и млади дами – моми и задомени. Край Дунав играят „ конско хоро “, а в Реселец – „ мокро хоро “

По същото време финландците се потят в сауните. През половин час излизат и се бухват в ледените води на езерото или реката – което е по-близо. Удоволствието е висшо, назовават го ​​ " avanto ", което значи " дупка в леда ".

В Берлин в езерото Оранкзее смелчаци – мъже и дами, се потапят с червени бански или чисто голи във водите. Много от участниците в ритуала носят шапки като на Дядо Коледа.

В Барселона има Коледна купа за плувци в остарялото пристанище на каталонската столица. Мнозина от участниците в надпреварата са дегизирани като Дядо Коледа.

В Лондон членове на клуба Серпентина постоянно вземат участие в обичайното коледно преплуване на изкуственото езеро Серпентина, намиращо се в Хайд парк.

В Монако има асоциация Приятели на коледната баня. Те се къпят в монакския залив. Всеки път събират средства за щедрост.

В Бретан във Франция последователите на традициите същи се къпят по Коледа. Ритуалът е прочут като Банята на морските лъвове.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР