В северните райони на Косово - ново влошаване на ситуацията.

...
В северните райони на Косово - ново влошаване на ситуацията.
Коментари Харесай

Сърбия окончателно загуби Косово. Какво следва?

В северните региони на Косово - ново утежняване на обстановката. Стигна се до потреблението на албански специфични сили, „ миротворци “ на КФОР, особено съоръжение и даже огнестрелни оръжия против локалните сърби, които не желаеха да одобряват решението на Запада, който ги изправя пред обстоятелството, че северната част на Косово в този момент и дефинитивно попада под контрола на Прищина.

В края на април се организираха „ избори “ в четири най-вече сръбски общини (Косовска Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин Поток), които сърбите бойкотираха. Само няколкостотин души участваха в гласуването, най-вече албанци, които съставляват едвам към 3% от популацията на север.

Фактът, че „ изборите “ се организираха под очевидния напън и надзор от Запада, с голям брой груби нарушавания, измежду най-незначителните от които бе неналичието на самостоятелни наблюдаващи (дори задачата на ОССЕ отхвърли да участва на представлението).

Това, естествено, въобще не тормози нито един от „ режисьорите “. Специалният представител на Съединени американски щати за Балканите Габриел Ескобар разгласи в задатък, че Вашингтон при всички случаи ще признае резултатите от " свободното и демократично волеизявление ".

На 26 май 2023 година „ косовската полиция “ обкръжи постройките на общините, с цел да обезпечи принудително достъп до административните здания на „ новите управляващи “. Сръбското население излезе на улицата, с цел да попречи на прекосяването на новоизпечените " служители ", една от главните цели на които беше да легализират наличието на албанските силовици - " специфичните елементи " и " силите за сигурност на Косово " ( войска, която не би трябвало да съществува съгласно всички подписани съглашения и Резолюция № 1244 на Съвета за сигурност на ООН).

Между другото, точно на тази резолюция се базира преди време и главатарят на УЧК Хашим Тачи, защото тя легитимира тази незаконна група и й дава формален статут, макар че трябваше да бъде подчинена на мироопазващата задача на Организация на обединените нации в Косово и на КФОР.

Резолюция № 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации се оказа заслон. Също като споразуменията от Брюксел и Вашингтон, френско-германския проект и други „ най-сериозни гаранции “. Косовските сърби са оставени сами с проблемите си, те са невъоръжени, безправни и беззащитни. Според Службата за Косово и Метохия към сръбското външно министерство единствено от началото на 2023 година са осъществени над 80 набези против сръбско население и имущество.

По време на мандата на „ премиера на Косово “ Албин Курти (бивш член на терористичната „ Армия за избавление на Косово “) броят на нападенията и другите актове на принуждение против коренното население на района надвиши 400.

За сърбите Косово и Метохия са от огромно значение. Това е люлката на сръбската национална просвета, в която са съсредоточени главните сръбски светини. Въпреки това Прищина, с поддръжката на Запада, малко по малко изтласква Белград от района, изпълнявайки проекта " Велика Албания ".

На 26 май в Белград се организира протест в поддръжка на президента Вучич и държавното управление. Освен административния запас беше зает целият разполагаем автобусен парк – макар проливния дъжд, доставените държавни чиновници от разнообразни райони възлизаха на към 200 хиляди души (според проправителствени медии).

На 27 май президентът Александър Вучич подаде оставка като водач на ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПП) и беше сменен от министъра на защитата Милош Вучивич, който беше номиниран от самия Вучич. Той показа наследника си по партийна линия скромно: "... от положително семейство, а татко му беше един от най-хубавите юристи в Нови Сад. " И увери: „ Очакват ни още доста общи победи “.

По-рано Вучич сподели, че се чакат значими решения за управлението на партията и страната, вероятни са и предварителни парламентарни избори. От 28 юни, в светлината на задълбочаващата се рецесия, той има намерение да стартира образуването на необятно надпартийно придвижване на жителите " за опазване на страната ".

Що се отнася непосредствено до Косово и Метохия, Вучич още веднъж приведе въоръжените сили в цялостна бойна подготвеност. В покрайнините в небето беше видян даже един МиГ-29 на сръбските Военновъздушни сили, което не остана без реакция на Запада. Стратегическите бомбардировачи на Военновъздушни сили на Съединени американски щати B-1B и B-52 направиха демонстративни полети над района, а групировката на НАТО в Косово беше подсилена при започване на юни - към 700 турски военнослужещи бяха незабавно ситуирани там.

В Прищина идването на батальон командоси от турската 65-та бригада беше радостно приветствано - в края на краищата Ердоган е този, който интензивно въоръжава и оборудва косовските бойци като част от 10-годишен проект за модернизиране на „ силите за сигурност “.

Косово стана първият задграничен оператор на бронираната машина Vuran Kirpi; Основата на парка от бронирани машини, употребявани от косовските сили за сигурност, е Otokar Cobra, също турско произвеждане. Анкара дава обещание на косовските албанци да насърчи приемането на самопровъзгласилата се република в интернационалните организации и съюзи.

Турските специфични сили получиха на свое разположение казармата „ Султан Мурат “, която също е алегорично. В Прищина историята е едва позната: османският султан Мурат умира през 1389 година по време на борбата за Косово от ръцете на сръбския воин Милош Обилич.

Няма да бъдат подхванати решителни дейности от страна на Белград поради устрема на сегашните сръбски управляващи към ярко европейско бъдеще под егидата на Европейския съюз. Въоръжените сили на Сърбия са заели нормалните си позиции по периметъра на административната линия и чакат заповед да се върнат в пунктовете си за непрекъсната дислокация след престоя - би трябвало да имат време да се приготвят за взаимни учения с НАТО. Учението е планувано за 16-30 юни;

Президентът и висш главнокомандващ А. Вучич им даде следната оценка през март: „ Тези маневри дават на нашата войска нови познания, оперативна съгласуемост и увеличени качества, постоянно можете да научите нещо от партньорските армии. “

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР