В семейство на скиори Макс Парът е обречен да се

...
В семейство на скиори Макс Парът е обречен да се
Коментари Харесай

От рака до олимпийския връх: Момчето, което мина през ада по пътя към рая

В семейство на скиори Макс Парът е жертван да се занимава със зимни спортове. Още от 3-годишна възраст дребният Макс е качен на ски в зимния канадски курорт Бромонт, където и минава детството му. Баща му - играч в алпийските дисциплини, бързо възпламенява интереса на Макс към ските, само че сноубордът е това, което се трансформира в същинска пристрастеност на неговия наследник.
През тинейджърските си години Макс Парът става все по-добър и схваща за себе си, че има голям капацитет в сноуборда. Едва на 19 години канадецът печели първия си важен орден - сребро на Зимните игри в Аспен, Колорадо. Години по-късно среброто към този момент се приема от Парът като неуспех : неговата единствена цел е златото, което е печелил общо шест пъти.

Амбициите на Парът обаче стигат и оттатък Океана. Той стартира да жъне триумфи и в Европа, където водещите сноубордисти стартират да се преценяват с надарения канадец. След като дава съществени поръчки на редица надпревари, Макс Парът се насочва към най-голямата си фантазия в спорта - да стане олимпийски първенец .
В началото на 2018 година Парът, още ненавършил 24 години, прави олимпийския си дебют на Игрите в Пьонгчанг. И за изненада за мнозина, само че не и за него, завоюва олимпийско сребро в дисциплината слоупстайл (спускане по особено трасе с разнообразни препятствия). Това обаче не задоволява надарения канадец, който бленува за олимпийското злато.

Фокусът на Макс Парът се измества напълно към идните през 2022 година, когато канадецът е твърдо решен да се качи на най-високото спортно ходило. Както и в слоупстайла обаче, животът е подготвил трудности за Макс. Само 10 месеца след олимпийското си сребро в Пьонгчанг Макс Парът схваща, че е болен от рак...
Канадският играч постъпва в болница и след проучвания е диагностициран с лимфом на Ходжкин. Тренировките на Парът би трябвало да останат на назад във времето, тъй като незабавно би трябвало да да стартира химиотерапия. За шест месеца Макс минава през 12 курса, които да го излекуват от подлата болест. За дълъг интервал от време той остава без сили, само че не губи мотивация и най-после оздравява .
Макс Парът се завръща към живота - още веднъж с необятната си усмивка, насочен към фантазията, която преследва от дете. И фантазията се реализира : на 7 февруари 2022 година Парът взима златото на Олимпиадата в Пекин и потвърждава на света това, че няма невъзможни фантазии. Само три години откакто е диагностициран с рак, Макс се качи на олимпийския връх и сподели, че човешките благоприятни условия са безгранични.

След огромния триумф Макс Парът се връща към най-трудния миг в живота си: " Тази купа демонстрира, че всичко е допустимо. Преди три години лежах в болнично легло без сила, без мускули . Днес съм олимпийски първенец и направих най-хубавото съревнование в кариерата си. "
" Минах през пъкъла . Това беше първият път, в който трябваше да сложа сноуборда си в килера. Чувствах се като лъв в клетка. Сега се усмихвам всякога, в който мога да се кача на сноуборд, и това се предава в тренировките ", показа Макс след завоюваното олимпийско злато.
Един Човек , който не спря и за момент да мечтае: не се отхвърли да преследва задачите си, мина през пъкъла и стигна до парадайса. Макс Парът, запомнете това име!
Автор:
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР