В село Места, община Банско, се провежда балотаж с един

...
В село Места, община Банско, се провежда балотаж с един
Коментари Харесай

В село Места се провежда балотаж само с един кандидат

В село Места, община Банско, се организира балотаж с един претендент, заради изтриване на втория. В петък, 3 ноември, в Общинската изборна комисия в Банско е подадено заявление от претендента за кмет на Места Елена Байракова, която е позволена до присъединяване във втори тур на локалните избори, с което заявление желае да бъде заличена и се отхвърля от присъединяване в изборите, сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на ОИК – Банско Михаела Клечерова.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 902
С решение на Общинската изборна комисия в Банско кандидатурата е заличена, само че през днешния ден в Места се организира балотаж, въпреки и с един претендент. 

Според наредбите на Изборния кодекс нямаме опция да включим в избора идващия подред претендент, поради това, че заявката за изтриване е подадено в петък, разясни ръководителят на ОИК – Банско.

Това може да се случи, в случай че отводът за присъединяване във втори тур е подаден до 24 часа от решението на ОИК, с което се позволяват претендентите за присъединяване във втори тур на локалните избори, сподели Михаела Клечерова. Решението на ОИК – Банско за допускане на претенденти за кмет на Места до балотаж е от вторник, 31 октомври – три дни преди подаване на заявката за отвод. 

Подобни обстановки е имало през годините на локални избори в разнообразни обитаеми места в страната, това не е казус, уточни Клечерова. Тя добави, че са създали консултация с ЦИК, откъдето имат инструкции по отношение на метода на отчитане на гласовете и попълване на протоколите.

Името на претендента, отказал се от балотаж, е зачеркнато в образеца на бюлетината, против него следва да е написано, че е премахнат, изясни ръководителят на ОИК – Банско.

В случай, че бъдат подадени гласове за отказалия се претендент, следва бюлетините с тези гласове да бъдат регистрирани като недействителни. 

При тази обстановка е задоволителен един годен, автентичен глас за явилия се претендент, с цел да бъде определен новият кмет на Места, уточни Михаела Клечерова. 

По данни на Областна администрация – Благоевград към 11:00 часа изборната интензивност в Места е 24,43 %. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР