В сектор Води е насочен най-големият ресурс по Оперативна програма

...
В сектор Води е насочен най-големият ресурс по Оперативна програма
Коментари Харесай

2,3 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в сектор „Води“ по Оперативна програма „Околна среда“

В бранш „ Води ” е ориентиран най-големият запас по Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС) 2014-2020 година в размер на 2,3 милиарда лева Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на конгрес „ Новите вложения във ВиК инфраструктурата “, който беше открит от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на районното развитите и благоустройството Николай Нанков и кмета на София Йорданка Фандъкова, оповестиха от министерството на околната среда и водите.

Министър Димов означи, че все още по тази предпочитана ос са подписани 24 контракта на обща стойност 946 млн. лева 17 от плановете са инфраструктурни като цената им е 836 млн. лева, а безвъзмездната финансова помощ – 620 млн. лева Досега сполучливо са изпълнени 3 плана – пречиствателните станции на Шумен, Раднево и Банско. В развой на осъществяване са 14 плана, от които 9 са ранни за общините Асеновград, Добрич, Плевен-Долна Митрополия, Приморско, Айтос, Елхово, Пловдив, Тутракан и Чирпан и 5 са фазирани, които за стартирани през интервала 2007-2013 година и бенефициенти са общините Варна, Видин, Враца, Тервел и Ямбол. Общо от тези вложения и построената инфраструктура ще се подобрят изискванията на живот на над 1 млн. български жители.

В бранш „ Води “ сега е стартирала процедура за строителство на ВиК Смолян. През 2018 година се планува откриването и на 3 нови процедури. Едната от тях е за създаване на новия цикъл Планове за ръководство на речните басейни (ПУРБ) 2021-2027 на стойност 24 млн. лева Също по този начин ще бъдат създадени и 6 нови районни прединвестиционни изследвания за новоконсолидирани ВиК оператори на оптималната стойност 23 млн. лева След подготовката на прединвестиционното изследване за Столична община следва да се насочи покана и за ВиК строителство и за територията на София-град.

В момента е в ход процедурата по подготовка на районните прединвестиционни изследвания за 14-те консолидирани ВиК оператора, които проучват капиталовите потребности от ВиК инфраструктура. Веднага по-късно имаме подготвеност да отворим процедурата за кандидатстване, уточни министър Димов. Чрез плана ще се даде опция Министерство на регионалното развитие да извърши нужното за обезпечаване на устойчива рамка за ВиК вложения.

В предходния програмен интервал 2007-2013 година сполучливо са изпълнени 221 плана в бранш „ Води “, като усвоената безплатна финансова помощ е над 2,3 милиарда лева Изградени или реконструирани са 50 пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), както и над 2600 км ВиК мрежа. Броят поданици, които към този момент се употребяват от усъвършенствани условия във ВиК бранша, е 889 594.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР