В саудитския град Джеда вчера започнаха дискусии участието на политици

...
В саудитския град Джеда вчера започнаха дискусии участието на политици
Коментари Харесай

Украйна и нейните съюзници търсят международна подкрепа на среща в Саудитска Арабия

В саудитския град Джеда през вчерашния ден започнаха полемики присъединяване на политици от 40 страни за намирането на излаз от войната в Украйна. Двудневната среща е част от дипломатическите старания на Украйна да получи поддръжка оттатък главните си западни поддръжници, като се обърне към страните от Глобалния юг, които не са склонни да вземат страна във връзка с спора, засегнал тежко международната стопанска система.

Украйна и Саудитска Арабия поканиха дипломати от към 40 държавни управления на диалози в пристанището на Червено море Джеда. Сред тях се открояват Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и някои от богатите на нефт страни от Персийския залив, които се пробват да поддържат положителни връзки както с Украйна, по този начин и с Русия по време на войната, почнала през февруари 2022 година

Много от поканените държавни управления отхвърлят самата идея за избор на страна, определяйки войната като съревнование сред международни сили, в което те не желаят да вземат участие, и даже при бързото приближаване на събитието не е ясно какъв брой от тях ще участват.

Срещата е насочна точка на това, което се чака да бъде огромен украински дипломатически напън през идващите месеци, с цел да се опита да изолира Русия. Началото бе сложено на 2 август, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски свика посланиците си на незабавна стратегическа среща за това по какъв начин страната да съобщи посланието си на света.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели по-рано, че Москва ще следи договарянията в Джеда. Но говорителката на Министерство на външните работи Мария Захарова съобщи, че срещата без присъединяване на Русия е опит за основаване на антируска коалиция.

Украински и западни публични лица се пробваха да смекчат упованията за договарянията на тази среща, като акцентират, че те няма да доведат до по-близък завършек на войната и че доста от поканените страни евентуално няма да трансформират позицията си.

Според осведомени източници Рияд е държал изключително на форума да бъдат представители на Индия, Китай и Южна Африка от групата БРИКС, които обратно на Запада не заеха страната на Украйна, само че също и не поддържаха съветската инвазия.
За Украйна срещата се организира в основен миг
Докато на фронтовата линия на най-кръвопролитната война в Европа от десетилетия насам бушуват гневни сражения, на 2 август Зеленски съобщи пред дипломатите си, че нещата ще станат още по-трудни, защото през идващите месеци евентуално ще се ускорява натискът за намиране на път към мир посредством договаряния, оповестява Агенция Фокус.

Изборът на Саудитска Арабия за хазаин не е инцидентен, обявиха високопоставени украински чиновници, като означиха напъните, които Киев е положил, с цел да притегли богатото на запаси кралство. Подобно на доста страни от Близкия изток, Саудитска Арабия се придържаше към деликатна линия във войната, като дава финансова помощ на Украйна, въпреки да поддържаше тесни връзки с Русия.

Китай, който се въздържа от сходна среща през юни в Копенхаген, съобщи, че ще участва на саудитската среща, което може да отразява задълбочаването на връзките му със страната хазаин. Тази година Пекин посредничи за сключването на значимо дипломатическо съглашение, което възвърне връзките на Саудитска Арабия със противника й Иран.

Китай се пробва да се оправи с войната, като твърди, че е безпристрастен, макар че дава на Русия жизненоважна поддръжка, която оказа помощ за намаляване на последствията от икономическите наказания и дипломатическата изолираност.
Срещата е значима и за Саудитска Арабия
За Саудитска Арабия, която от дълго време служи като медиатор в районните спорове, срещата в Джеда е забележителна, тъй като кралството се включва в рецесия от най-голям международен приоритет.

През миналата зима принц Фейсал бин Фархан стана първият саудитски външен министър, който посети Украйна, откогато двете страни откриха дипломатически връзки преди три десетилетия. А де факто саудитският държател, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, предложения Зеленски да приказва през май в Джеда на среща на арабските страни, където украинският президент прикани близкоизточните управници да застанат дружно със страната му против Русия.

За 38-годишния принц Мохамед диалозите на срещата са още един късмет да се опита да се нарежда като международен водач с въздействие надалеч оттатък своя район и като медиатор, който може да притегли неутралните страни на масата.

Когато през 2018 година саудитски сътрудници убиха Джамал Хашоги, сериозен към монархията колумнист на Washington Post, това за малко трансформира престолонаследника в интернационален заточеник. Но от този момент той се пробва да покаже, че е прекомерно всесилен, с цел да бъде подценен, и възвърне връзките си със Съединените щати и други съдружници.

Украйна е изправена пред двойно дипломатическо предизвикателство, до момента в който подхваща своя дипломатически напън. Тя би трябвало да резервира твърдата поддръжка на западните си съдружници, до момента в който взе участие в изтощителна, кървава и скъпоструваща контраатака, която през последните два месеца донесе някои триумфи, само че към момента не е постигнала сериозен пробив. Но също по този начин би трябвало да разшири тази поддръжка, като притегли и други страни, които до момента не са били ангажирани.

Това няма да е елементарно, частично тъй като Украйна и западните ѝ поддръжници водят интензивна битка с Русия, с цел да ги завоюват.

Руският президент Владимир В. Путин неотдавна одобри в страната си група африкански водачи, като предложи да обезпечи безвъзмездни доставки на зърно за половин дузина африкански страни. Русия блокира украинското зърно, което преди войната представляваше 10% от международните доставки, а критиците упрекват Москва, че употребява глада като оръжие и средство за финансиране на войната.

Според анализатори Саудитска Арабия би трябвало да работи деликатно, когато навлиза в украинската дипломация.

Миналата година кралството раздразни Белия дом с решението си да понижи производството на нефт в съгласуваност с ОПЕК +, групата на експортьорите на сила, в която Русия е основен член. Намаляването на производството оказа помощ да се предотврати спада на цените на петрола в миг, когато Съединените щати се опитваха да понижат приходите на Русия от нефт.

Въпреки че Русия и Саудитска Арабия от дълго време работят в съгласие по основни въпроси, свързани с петрола, по метод, който е взаимноизгоден, има признаци, че дългогодишните им връзки може да са подложени на напрежение, защото наподобява, че Русия в последно време изпомпва повече нефт, в сравнение с е дала обещание.

Точно този тип пропуквания, стопански, културни или политически, украинските и западните представители се надяват да употребяват в своя изгода.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР