В същото време цената на суровото краве мляко падаЛитър мляко

...
В същото време цената на суровото краве мляко падаЛитър мляко
Коментари Харесай

Над 3 пъти се оскъпява литър мляко от фермата до крайния потребител

В същото време цената на суровото краве мляко пада

Литър мляко се оскъпява с 340% от фермата до потребителя. В същото време цената на суровото краве мляко пада. Фермери в област Хасково излязоха на митинг поради ниската изкупна цена на млякото. Те се оплакват, че продават на цена от 80-90 стотинки. В същото време в магазините литърът се продава за над 3,50 лв..

Какъв е пътят на млякото и за какво оскъпяването е толкоз огромно?

Към този миг няма формален отговор, защото Държавната комисия по стоковите тържища и борсите прави разбор. Все отново направихме опит да разберем какво се случва с млякото и какви са вероятните пояснения за актуалната цена в магазините. Литър сурово краве мляко коства 80 ст. от дребните ферми, а от по-големите 90 - 95 стотинки. Добитото мляко отива при преработвателите, които са над 240 в цялата страна. Те пастьоризират млякото, което значи, че го варят до към 90 градуса по Целзий, с цел да убият бактериите. И след това го опаковат. Цената му в този тип е към 1,90 лв.. Тоест оскъпяването е сред 80 и 100%. Варира, защото цената на суровото мляко до неотдавна е била по-висока.

След това млякото се насочва към стоковите хранилища, а оттова към магазините. Където цената му към този момент е скочила до 3,50 лв.. Или от фермата до потребителя повишаването е 340%. Неофициално може да заключим, че поради инфлацията, разноските на всички по веригата са се повишили и потребителят е този, който би трябвало да заплати за всичко това плюс Данък добавена стойност от 20%.

Фермери в Хасково са недоволни от все по-ниската изкупна цена на суровото мляко. Оплакват се, че това не им разрешава даже да покрият разноските си.

Въпреки че земеделското министерство не дава отговор за цените, Явор Гечев сподели, че се вършат инспекции, предава.

" Според мен има частична далавера. Не може прясното мляко, просто бутилирано, пастьоризирано, да доближава такива цени. Поне да са солидарни по веригата, с цел да получават естествени цени самите аграрни производители ", съобщи Явор Гечев, длъжностен министър на земеделието.

От министерството ще пуснат и уебсайт, с който да се наблюдава къде се получават ценови разлики. В сектора показват, че през декември междинната цена на суровото мляко е била 1,25 лв., а изчисленията им демонстрират, че действителната себестойност е с най-малко 10 стотинки по-висока. " Една плантация, когато създава 7 тона мляко от крава, в този момент е на загуба при цена от 1,10 лв. или 420 лв. на година при днешната цена от 1 лев загубата отива на 600 лв. ", съобщи Михаил Михайлов, изпълнителен шеф на Националния съюз на говедовъдите в България.

" Цените, които в действителност се оферират на потребителя, са радикално разнообразни от това, което се взема от тези търговци, от предприятията ", съобщи Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите.

Повишаването на цените е повлияно и от енергийните запаси, работните заплати и всичко, които се калкулира в себестойността на продукта.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР