В същия месец, когато Уди Алън навърши 87, на български

...
В същия месец, когато Уди Алън навърши 87, на български
Коментари Харесай

Време за четене: политаме с „Нулева гравитация“, новият сборник с разкази на Уди Алън

В същия месец, когато Уди Алън навърши 87, на български с логото на Издателство „ Кръг “ излезе новият алманах с разкази на популярния сценарист, режисьор и артист .

След десетилетие отмора от художествената литература американският комедиант още веднъж ни разсмива единствено както той умее с „ Нулева гравитация “ . Книгата, издадена през лятото на 2022 година, съдържа истории, сравними по комизъм и автентичност единствено с „ Ако импресионистите бяха зъболекари “ и други бисери от Алън, споделят от издателство „ Кръг “.

Част от текстовете в „ Нулева гравитация “ са оповестени в списание „ Ню Йоркър “, други са написани особено за този том, само че всички се появяват на български за първи път. В книгата ще прочетем налудничавите „ В името на положителния звук “, „ Парк авеню, висок етаж – продавам или се хвърлям “, „ Лека пластична промяна в никакъв случай не вреди “, „ Парите могат да ти купят благополучие – но различен път “, „ Когато орнаментът на предния ти похлупак е Ницше “ и други .

За десерт създателят ни е оставил късата история от шейсетина страници „ Да отраснеш в Манхатън “ , която е типична за творчеството му със смесицата си от сантиментален блян и стъписване пред следващото несъгласие в „ свят, особено основан по този начин, че той в никакъв случай да не може да го проумее “.

„ Нулева гравитация “ събира най-хубавото от Уди Алън през последните 15 години и за следващ път потвърждава, че нищо не може да се мери със стила му. Чрез своите необикновени сюжети комикът основава цели вселени, в които единственото несъмнено е, че разказите му са даже по-добри от кино !
 Цитати от Уди Алън  Цитати от Уди Алън  Цитати от Уди Алън  Цитати от Уди Алън
Това е петият алманах с разкази в библиографията на Уди Алън след „ Квит сме “, „ Без перушина “, „ Странични резултати “ и „ Пълна безредица “. Предишната книга, излязла отдолу под перото на писателя, бе автобиографията му „ Само да вметна “ , излязла у нас през 2021 година - още веднъж с помощта на Издателство „ Кръг “.

 книга Издателство Кръг Издателство Кръг

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР