В същия ден беше проведено и второ изстрелване на ракетата

...
В същия ден беше проведено и второ изстрелване на ракетата
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Лонг Марч 8 изведе в космоса 22 спътника – рекорден брой за Китай!

В същия ден беше извършено и второ изстрелване на ракетата от остаряло потомство “Лонг Марч 4С ” със сателит, оборудван със синтетично-апертурен радар. 

Но да се върнем на втория полет на “Лонг Марч 8 ”, завършил през вчерашния ден. Първо, подсещам на читателите, че първият полет бе сбъднат сполучливо на 22-ри декември 2020 година. Второ, напомням също по този начин, че “Лонг Марч 8 ” е от новото потомство “зелени ракети ” на Китай, които не употребяват токсичната горивна примес от хидразин и азотен окис (характерна за ракетите от остаряло поколение). Вместо това степените на тези ракети работят с керосин и О2 или водород и О2. В случая с “Лонг Марч 8 ”, на своето ядро на първата степен тя е оборудвана с два мотора със затворен цикъл на керосин и О2 “YF-100 ”, а на всеки от двата странични ускорителя има по един мотор “YF-100 ”. Втората степен е идентична с тази на “Лонг Марч 3А ” и работи на течен водород и О2.

Счита се, че “Лонг Марч 8 ” може да извежда до 4.5 тона потребен товар до слънчевосинхронна орбита. Целта на китайците е да създадат първата степен способна да каца по сходство на тази на “Фалкън 9 ” чрез личните си ракетни мотори и благодарение на разгръщащи се крачета. Но към момента не е изработен опит за връщане – по време на вчерашния полет, както и на този през 2020 година, всички съставни елементи на “Лонг Марч 8 ” бяха изхвърлени.

Според проектите на Китай до 2025 година първите степени на новата ракета би трябвало да летят по 10 пъти – същото, което през днешния ден реализира Илон Мъск.

Видеозапис от полета – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР