В САЩ валидираха методи за обеззаразяване и повторно ползване на

...
В САЩ валидираха методи за обеззаразяване и повторно ползване на
Коментари Харесай

Приеха методи за многократна употреба на маски в САЩ

В Съединени американски щати валидираха способи за обеззаразяване и наново прилагане на другояче основаните за еднократна приложимост респираторните маски N95, за които се счита, че са подобаващи против ковид. Възможна е ефикасна дезинфекция на тези маски при запазване на тяхната функционалност за наново потребление до три пъти. Това заключават учените, провели проучване в лаборатории към Националните институти по здравето на Съединени американски щати, в съдействие с университетите в Калифорния и Лос Анжелис. Три са ефикасните метода за стерилизация на маските N95 за последваща приложимост, открива проучването, резултатите от което бяха оповестени на уеб страницата на здравната организация National Institutes of Healt (NIH).
При тестванията са употребявани мостри на новия ковид, с цел да се откри по какъв начин другите способи на дезинфекция обезвреждат точно него. Паралелно е изследвано и по какъв начин другите способи за дезинфекция се отразяват на функционалността на самите маски.
Общо 4 метода са употребявани – благодарение на ултравиолетово облъчване; изсъхнало нагряване; пари на водороден пероксид и 70- процентов етилов алкохол. Всички те посочили успеваемост против вируса.
Независимо от това, откривателите не предлагат потреблението на алкохол, защото той унищожава и самия материал, от който е направена маската. След две обработки респираторната маска ставала негодна за обикновено потребление, посочили опитите. Ултравиолетовото облъчване и сухото нагряване, пък повреждали материала на маската след три обработки, тъй че евентуално, тя би могла да се употребява наново единствено два пъти. Парите на водородния пероксид се оказали най-ефективният способ за дезинфекция – по този начин обработени маските са евентуално годни за наново прилагане три пъти . При това, с този способ, маската се обеззаразява за към 10 минути, до момента в който за обработката й с ултравиолетово облъчване или посредством изсъхнало нагряване отива най-малко час, означават още откривателите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР