В САЩ бе издаден първият паспорт с Х в графата

...
В САЩ бе издаден първият паспорт с Х в графата
Коментари Харесай

Издадоха първия паспорт, в който полът е отбелязан с Х

В Съединени американски щати бе публикуван първият паспорт с " Х " в графата за пол, заяви през днешния ден Държавният департамент, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Това е преломен миг в признаването на правата на хората, които не желаят да бъдат разпознати като жена или мъж, и се чака тази опция за избор да бъде по-широко предлагана от следващата година, допълниха от ведомството.

В известието на департамента не се посочва получателят на паспорта, само че интерсексуално лице на име Дейна Зим от щата Колорадо, което от 2015 година води правосъдни каузи за това право, заяви, че е получило подобен паспорт. Зим съобщи, че неговата битка за сходен паспорт е метод да се помогне на идващите генерации интерсексуални да бъдат приети за пълноценни жители с права. " Аз не съм проблем. Аз съм човешко създание. Това е значимото ", сподели Дейна Зим.

Служител от Държавния департамент не пожела, базирайки се на отбраната на персоналните данни, да удостовери дали паспортът е публикуван на Дейна Зим.

Ведомството също по този начин към този момент разрешава на претендентите сами да избират своя пол - мъж или жена, като към този момент не се изисква от тях да дават здравно уверение, в случай че полът им не съответствува с този, посочен в другите им документи за идентичност, заяви nbcnews.

Медията означи, че решението съставлява крайъгълен камък за небинарните и интерсексуалните американци, надлежно 1,2 милиона и 4 милиона, съгласно Института " Уилямс ". През последните години броят на интерсексуални, небинарни, полово неопределени хора се усили, само че множеството от тях не съумяха да получат персонални документи, които тъкмо отразяват кои са, заради смесицата от държавни закони в цялата страна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР