В Сърбия тази година 24 души са се разболели от

...
В Сърбия тази година 24 души са се разболели от
Коментари Харесай

24 души в Сърбия са заболели от западнонилска треска

В Сърбия тази година 24 души са се разболели от западнонилска тресчица, заяви през днешния ден Институтът за публично здраве " Д-р Милан Йованович Батут ", представен от белградската организация Бета.

Заболелите  са от територията на Южнобачки, Западнобачки, Севернобачки, Севернобанатски, Южнобанатски, Сремски, Среднобанатски, Колубарски, Нишавски окръг и Белград. Сред тях има и един човек, дошъл от Германия.

Заболелите са най-вече мъже, междинната възраст е 63 години, като множеството от тях (80 процента) са имали съпътстващи болести – най-често диабет и хипертония.

Повечето от записаните до момента случаи са с някаква форма на невроинвазивна форма на болестта - менингит или енцефалит, и се лекуват в болница.

Западнонилската тресчица е сезонно заболяване, излъчено посредством захапване от инфектиран комар. Основният вектор, т.е. предавателят на този вирус, е " culex pipiens ", тип комар, който се среща и в Сърбия. Сезонът на предаване на вируса в Сърбия нормално продължава от юни до ноември.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР