В Сърбия днес с редица възпоменателни церемонии ще бъдат отбелязани

...
В Сърбия днес с редица възпоменателни церемонии ще бъдат отбелязани
Коментари Харесай

Сърбия почита паметта на жертвите на натовските бомбардировки през 1999 г.

В Сърбия през днешния ден с редица възпоменателни церемонии ще бъдат маркирани 20 години от началото на 78-дневната интервенцията на НАТО против Съюзна република Югославия през 1999 година за преустановяване на спора в Косово, съобщи Танюг.

Денят в памет на жертвите на бомбардировките ще бъде маркиран в Ниш в наличието на президента Александър Вучич, премиера Ана Бърнабич, представители на армията, църквата, дипломатическия корпус и жители, съобщи Българска телеграфна агенция.

В Белград кметът Зоран Радойчич, фамилиите на починалите чиновници от държавната телевизия РТС, заместник-министърът на културата Славица Трифунович и генералният шеф на малкия екран Драган Буйошевич ще положат венци пред паметника " Защо " в символ на респект към починалите чиновници на малкия екран.

Подобни церемонии през днешния ден ще има и в град Нови Сад, а в Крагуевац довечера е плануван протест под мотото " Да не се не помни закононарушението ".

На днешния ден преди 20 години след редица опити и оферти на интернационалната общественост за решение на косовската рецесия НАТО предприе въздушни удари против СР Югославия, които продължиха 78 дни. Операцията стартира по разпореждане на генералния секретар на алианса Хавиер Солана, а същата нощ държавното управление в Белград разгласи военно състояние.

Танюг отбелязва, че за всичките тези години обособени публични лица показваха страдание за " страничните жертви " по време на бомбардировките, при които съгласно сръбски данни са починали 2500 души и ранени пет пъти повече, само че никой до момента не се е извинил за нападенията, считани и до момента за оправдани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР