В Съединените щати демократи и републиканци обявиха, че са постигнали

В Съединените щати демократи и републиканци обявиха, че са постигнали ...

Републиканците и демократите в САЩ се разбраха за границата.


В Съединените щати демократи и републиканци обявиха, че са постигнали принципно съгласие за по темата "сигурност по границите". Очакванията са до следващо спиране на работата на федералното правителство да не се стигне.

Споразумението между демократи и републиканци е постигнато след няколкочасови преговори при закрити врата във Вашингтон. Основният спор между двете партии в американския Конгрес беше за лимита на броя на задържаните незаконни имигранти и за финансирането на строежа на стена по границата между Съединените щати и Мексико, за каквото настоява и президентът Доналд Тръмп.

Подробности за съдържанието на документа не са известни, но е ясно, че проектът за стената няма да получи исканите от Тръмп над 5 милиарда долара, а само част от сумата. На митинг в щата Тексас държавният глава заяви, че при всички случаи предпазно съоръжение ще се строи.
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Вероятно имаме добри новини, но кой знае. Ние подготвяме сцената, приятели. Знаете какво означава това, нали? Слагаме масата... Правим каквото трябва да се направи. Стената се строи. И ще продължи. И върви с бързи темпове."
Тръмп добави, че не е имал възможност да се запознае с документа, но подчерта, че няма да подпише закон, който ще позволи цитирам - масово освобождаване на криминално проявени. Държавният глава трябва да подпише документа до петък в полунощ - когато временното споразумение за финансиране не редица държавни служби и агенции изтича.

Предишната частична парализи на федералното правителство продължи 35 дни - най-дълго в историята на САЩ, и струва на страната около 11 млрд долара.

Източник: bnt.bg