В събота в Турция официално бе открита арменска църква от

...
В събота в Турция официално бе открита арменска църква от
Коментари Харесай

Турция поднесе голям духовен подарък на арменците

В събота в Турция публично бе открита арменска черква от 16-ти век, която е била развалена от терористи, преди да бъде възобновена от турското държавно управление, оповестява Анадолската организация.

Изтъквайки, че всички "споделят вълнението " от обновената арменска черква "Сурп Гирагос " в Диарбекир, турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой съобщи на церемонията по откриването, че службите ще стартират през днешния ден "и че тази конструкция, която е била цел на тероризма, ще бъде още веднъж отворена за свещенодействие ".

Историческата черква в квартал Сур в Диарбекир беше развалена от терористични офанзиви на ПКК през 2015 година и беше възобновена със средства, предоставени от министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата под координацията на Главната дирекция за фондациите на Турция.

Различни култури и вероизповедания живеят дружно в мир и изповядват свободно религиите си в Диарбекир, който е дом на доста скъпи структури, сподели Ерсой, в това число арменската черква "Сурп Гирагос " и халдейската черква "Мар Петюн ".



"За страдание, тези две структури, които са измежду значимите съкровища на нашето културно завещание, са станали цел и са били разрушени от терористични групи, които през последните години са желали да хвърлят сянка върху мира и спокойствието на града ", изясни той.

"Вярваме, че местата за поклонение в цялостен Анадол са знак за почитание и общение сред нас ", акцентира министърът.

Църквата, най-голямата арменска грегорианска черква в Близкия изток, е известна освен на жителите на града, само че и по целия свят, сподели Ерсой и добави, че възобновяване на арменската черква "Сурп Гирагос " и халдейската черква "Мар Петюн " е коствало почти 32 млн. турски лири (2,14 млн. долара)

Сахак Машалян, патриархът на турските арменци, назова откриването на църквата "спасително въже " за християнското население на Диарбекир, което понижава.

"Тя съдържа значимо и значимо обръщение за другарство за арменския свят във връзка с развиването на турско-арменските връзки ", сподели той.



"В хилядолетните турско-арменски връзки има толкоз доста ярки и позитивни събития и прекарвания, които съгласно нас би трябвало да бъдат подчертани с мостовете на другарството, които би трябвало да бъдат основани в бъдеще ", посочи той.

"Трябва да гледаме на тази черква, която беше отворена за свещенодействие, като на монумент на добросъседските връзки сред арменци, турци и кюрди, християни и мюсюлмани ", добави Машалян.

В Турция живее доста арменско малцинство, а по-рано тази година започнаха договаряния за нормализиране на връзките сред Турция и прилежаща Армения, припомня организацията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР