В събота, стотици хиляди демонстрираха в цяла Франция, за да

...
В събота, стотици хиляди демонстрираха в цяла Франция, за да
Коментари Харесай

Стотици хиляди французи протестираха срещу пенсионната реформа на Макрон

В събота, стотици хиляди демонстрираха в цяла Франция, с цел да окажат напън върху държавното управление по отношение на проектите му за пенсионна промяна, в които влиза и увеличение на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.    Стачки имаше и при започване на годината, напомня Reuters, като профсъюзите се надяваха да доближат всеобщото наличие от 19 януари, когато повече от един милион души излязоха на митинг против проектите на държавното управление.    " Ако те не са в положение да се вслушат в това, което се случва по улиците, и не са в положение да осъзнаят какво се случва с хората, не трябва да се учудват, че в някакъв миг това ще избухне ", разяснява пред осведомителната организация Делфин Мезонюв, 43-годишна здравна сестра, която е част от протестиращите.    Според статистиката французите прекарват максимален брой години в пенсия измежду всички жители на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. И изследванията сочат, че това е облага, от която доста болшинство от хората не желаят да се откажат.   

Президентът Еманюел Макрон обаче твърди, че промяната е " жизненоважна " за гарантиране на жизнеспособността на пенсионната система на Франция.  
По първични оценки броят на протестиращите в Париж се е нараснал с към 20% по отношение на предния проведен митинг, който се организира във вторник, оповестяват още от Reuters, като се базират на информация на Le Figaro.    Днешните митинги са първите, които се организират през уикенда, и профсъюзите се надяваха на голяма интензивност от хора от всички възрасти и среди, прибавят още от изданието.    В взаимно изказване преди съботните протестни шествия всички съществени профсъюзи приканиха държавното управление да отдръпна законопроекта. Те предизвестиха, че в случай че настояванията им не бъдат изпълнени, ще се опитат да спрат работата във всички вероятни сфери във Франция от 7 март. Стачка към този момент е планувана и за 16 февруари.    " Ако държавното управление остане глухо, тогава ще призовем стопанската система на страната да бъде спряна ", декларират от локалните профсъюзи.     Протестите идват, откакто през седмицата се организираха първите парламентарни диспути, свързани с пенсионното законодателство. Опозицията предложи хиляди ремонти, с цел да усложни дебата и в последна сметка да се опита да принуди държавното управление да одобри законопроекта без парламентарно гласоподаване, посредством декрет. Подобен ход би могъл да се трансформира в съществено предизвикателство за Макрон в оставащата част от мандата му. Той беше избран отново през април 2022 година за период от пет години.    Повишаването на възрастта за пенсиониране с две години и удължаването на интервала на пенсионни вноски ще донесе спомагателни 17,7 милиарда евро годишно в системата, което ще ѝ разреши да излезе на облага до 2027 година, сочат оценки на Министерството на труда на Франция. Според профсъюзите обаче има и други способи за реализиране на тази цел, като, да вземем за пример, облагане на свръхбогатите или въвеждане на условия към работодателите да вършат по-големи вноски.    " Въпреки че на моята възраст не съм обиден от пенсионните промени, значимо е да бъдем бдителни за нашето общество, за това да има взаимност. То да остане такова, в което хората са близки между тях, и да бъдем бдителни в грижата освен за възрастните хора, само че и за децата ни ", споделя Камел Амриу, 65-годишен пенсионер, представен от осведомителната организация. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР