В събота от 12:00 часа пред сградата на Европейската комисия

...
В събота от 12:00 часа пред сградата на Европейската комисия
Коментари Харесай

“Справедливост и не дискриминацията на българи: Готвят протест в подкрепа на пребития в Охрид Християн

В събота от 12:00 часа пред постройката на Европейската комисия (ул. Раковска 124) в София ще се организира митинг в поддръжка на пребития в Охрид македонски българин Християн Пендиков.

“Справедливост за Християн от Охрид! НЕ на дискриминирането на българи ”, е мотото на митинга. “Събитието е строго неполитическо и непартийно. Всички са добре пристигнали като елементарни жители ”, афишират във Фейсбук уредниците на митинга в символ на съпричастност с Християн и срещу дискриминирането на българите в Македония.

“Това състояние е нетърпимо. Политическата класа, медиите и университетските среди са основали атмосфера на ненавист и гонене на българите. Искаме незабавна реакция от българските институции, обезпечени права на българите в Северна Македония и изпълнено наказване на причинителите! Нека Европейските институции най-сетне бъдат поръчител за правата на българите! ”, приканват уредниците.

Пендиков е с голям брой спукани прешлени, ребра и счупена челюст. Той бе атакуван на 19-ти януари вечерта в тил от Илия Спасески и още двама души пред заведението “Тино ”.

Преди да напусне бара той е бил обиждан и предизвикан от компанията на Спасески с целия формален боеприпас от държавната идеология в районен съд Македония – бугараш, татарин, фашист, ще ви….майката българска.

Пендиков е секретар на локалното българско съдружие и е единственият, който обществено пази своята принадлежност и генезис. Преди месец той бе в София и в детайли разказа протичащото се с българите в РСМ, само че досега няма нито една публична реакция нито в София, нито в Скопие за описаните от Християн Пендиков случаи на гнет и репресии върху локалните българи.

Вчера, 20-ти януари, Пендиков бе превозен с българския държавен аероплан “Фалкон ” към Военномедицинска академия в София за лекуване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР