В събота на 20 май, около 10:32 часа българско време,

...
В събота на 20 май, около 10:32 часа българско време,
Коментари Харесай

Серия слънчеви изригвания е регистрирана

В събота на 20 май, към 10:32 часа българско време, беше записано слънчево изригване, само че от клас М6.6 от слънчевото леке AR3311. Няколко часа по-късно още веднъж беше засечено по-силно изригване от клас М8.5, в 15:30 българско време. Към края на денонощието AR3311 още веднъж изригна, като интензивността на рентгеновото лъчение доближи до М5.5, осведоми Meteo Balkans.

Потоците от заредена плазма, изхвърлени в междупланетно пространство не са ориентирани към Земята.

Интензивността на рентгеновото лъчение от слънчевите изригвания се отбелязва с латинските букви A, B, C, M, X, като с X се отбелязват най-мощните изригвания.

Прогноза:

Опасността от следващо изригване не е отминала, защото през идващите часове към Земята ще бъде ориентирано точно слънчевото леке AR3311.Възможно е от това леке да бъде изхвърлена нова порция плазма, която може да доближи до планетата и да провокира геомагнитна стихия. Според астрономи вероятността от по-силно изригване се покачва до 75-80%.

Какво може да ни аргументи магнитната стихия?

Обикновено разстройствата, подбудени от нея, въздействат неподходящо на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези феномени, могат да почувстват изнемощялост, главоболие, неразположение, съмнение в кръвното налягане и слаба централизация.

Какво съставлява геомагнитната стихия?

Геомагнитните стихии съставляват огромни и внезапни разстройства в стойностите на Земното магнитно поле, породени от взаимоотношението му със слънчевия вятър. Когато се следи изригване от някоя от дейните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост сред 600 и 900 км/сек. Обикновено към два дни са нужни на този поток да доближи Земята. Заредени частици съумяват да обхванат през полярните области и да провокира образуването на мощни токови системи към екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни стихии лекарите поучават да се съблюдава режим на хранене с плодове и зеленчуци, без скотски мазнини. Доста оказва помощ и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа на открито, само че и не прекалявайте с разходките.

Не е целесъобразна потреблението на тежка храна, както и дълготрайно застояване в затворени пространства без чист въздух.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР