В събота беше отбелязана 85-тата годишнина от освещаванетао и откриването

...
В събота беше отбелязана 85-тата годишнина от освещаванетао и откриването
Коментари Харесай

Пловдивски екип реставрира лъва на Шипка

В събота беше маркирана 85-тата годишнина от освещаванетао и откриването на Паметника на Свободата на връх Шипка. По мотив празника, статуята на лъва беше реставрирана и актуализирана. В продължение на два месеца там работи пловдивски екип на художника Жорж Трак.





Емил Ненов е експерт по метала, Марина Ненова е реставратор, като съгласува технологията и следи за осъществяването на плана и Петър Стоилов, най-младият от екипа оказва помощ с доста сила и ентусиазъм.



Идеята за построяването на паметника е на ветерани-опълченци през 1920.та година. Официалното разкриване е на 26-ти август 1934-та година, като съставлява огромна кула от доломит с форма на пресечена пирамида с височина 31, 5 метра. Над входа е инсталиран голям бронзов лъв с дължина 8 метра и височина 4 метра.



Бронзовата скулптура на лъва се отваря за ремонт и разчистване за първи път от 40 години насам. Заради относително положителното й положение ремонтът й излезе на половина по-евтино от плануваното и в много по-кратки периоди. Металната носеща структура навътре в лъва беше почистена и обработена с химикали против корозията, по този начин е работено и по отливките, от които е съединен лъвът.

,Установи се, че на всяка част от която е съединена Лъва, отвътре е изписано какъв брой тежи съответния детайл. Това разреши да се пресметна тъкмо тежестта на лъва. Досега се обявяваше, в това число и от музея, че той тежи към 28 тона. Оказа се, че той тежи към 12 тона, в случай че прибавим и носещата структура, оптималната тежест става към 15 тона. Другият любопитен миг е, че досега знаехме, че лъвът е съединен от 28 детайла, оказа са, че те са 53″, споделя доктор Чавдар Ангелов - шеф на парк - музей Шипка - Бузлуджа.

Днес възобновеният лъв още веднъж посреща достолепно пристигналите да се поклонят на Шипка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР