В Русия успешно бяха проведени полеви изпитания на лазерно оръдие.

...
В Русия успешно бяха проведени полеви изпитания на лазерно оръдие.
Коментари Харесай

Русия премина към създаването на системи за “микро ПВО”

В Русия сполучливо бяха извършени полеви тествания на лазерно оръдие. Отбелязва се, че благодарение на установката е допустимо да се поразяват дронове както от вида аероплан, по този начин и от квадрокоптер. Какви са характерностите на сходни разработки, по какъв начин се вземат решение сходни задания в други страни и по какъв начин лазерите могат да опростят отбраната на жилищните региони от вероятни противников офанзиви?

В Русия организираха сполучливи полеви тествания на лазерно оръдие, предопределено за заличаване на безпилотни летателни апарати. Както отбелязва осведомен източник, моделът " е посочил висока успеваемост при поразяване на БПЛА в близката зона ".

Подчертава се, че лазерът е обезпечил физическото заличаване на дронове, „ прогарящи аеродинамичните повърхности на летящите апарати или изгарящи тялото им дружно с бордовото съоръжение “. В същото време са били унищожени модели на „ самолети и квадрокоптери “.

Водещите страни в света интензивно работят върху тактическите системи за лазерно угнетяване и заличаване. Така американската компания “Локхийд Мартин ” сътвори първообраз на мобилния комплекс АДАМ за сухопътните сили на Съединени американски щати. На формалния уебсайт на компанията се прецизира, че моделът е кадърен да унищожава въздушни цели на разстояние до два километра.

Подобна система е създадена от концерна “Бойнг ” - комплексът ХЕЛМД на шаси на камион. На формалния уебсайт на компанията образецът е разказан като " 10-киловатов лазер, инсталиран на тактическа военна машина ". По време на тестванията през 2014 година моделът съумя да порази над 150 въздушни цели, в това число БПЛА.

Руската експертна общественост се изрича позитивно за тестването на новата технология. И по този начин, военният експерт Алексей Василев отбелязва, че „ в бъдеще лазерните съоръжения би трябвало да добавят радио-електронната битка “. Според него това основава “система, която открива опасността, включва разстройства и в случай че разстройствата не оказват помощ, задачата се реализира с лазер ".

„ Допълнително средство за защита ще бъде скорострелно зенитно оръдие с отдалечен предпазител, което ще сътвори слоеста система за „ микро Противовъздушна отбрана “, като по този метод ще приключи основаването на „ щит “ в отговор на появяването на новия „ меч “ под формата на дроновете “, счита Василиев.

На собствен ред военният специалист Иля Крамник акцентира значимостта на въвеждането на нововъведения в системата за противовъздушна защита. „ Една огромна война постоянно доста трансформира нормалните оръжейни системи, както във връзка с хардуер, по този начин и по организационни форми. Нов скок в еволюцията на противовъздушната защита, изключително във връзка с противодействието на безпилотните самолети, ще бъде един от резултатите от сегашната борба “, счита той.

„ Класическата Противовъздушна отбрана, „ заточена “ за самолети и крилати ракети, осъществя капацитета си по поставените цели, само че не постоянно е подобаваща за битка с дронове. Ако нормално няма проблеми с огромните устройства като “Байрактар ”, то по-малките артикули постоянно основават проблеми “, отбелязва специалистът.

„ Причината е елементарна - откриването на мудна цел, на ниска надморска височина, дребна и най-често незабележима е мъчно единствено по себе си. В равнинна степ тази задача би била решена, само че даже дребен релеф, дървета и повече или по-малко плътни здания към този момент ще основат съществени проблеми “, акцентира Крамник.

„ Отделен въпрос е въздействието върху задачата, изключително в среда на цивилни здания, когато рухването на зенитна ракета или оръдие може да аргументи повече вреди, в сравнение с попадението на самия дрон “, разяснява той.

„ За да се реши този проблем, ще е належащо да се трансформират както средствата за разкриване, по този начин и за заличаване. Втората задача към този момент е значително поета от системи за радио-електронна война, които потискат връзките и навигацията на дронове и постоянно ги принуждават да паднат, без да експлодират. Развитието на методите за разкриване следва основно линията на композиция от модерни радари с оптично-електронни системи, което опростява както намирането на цел, по този начин и последващото поддържане на контакт с нея “, отбелязва Крамник.

„ Технически въпросът е по кое време лазерите ще бъдат включени в тази борба? В серийно произвеждане те до момента постепенно се появяват на бойни кораби, където силата, задоволителна за осветление на междинен град, разрешава да се зарежда военен лазер без прекалено натоварване. На сушата човек може единствено да мечтае за корабни мощности, което дава съответните размери на машините, оборудвани с лазери “, твърди той.

„ Въпреки това, в градовете, военни уреди и сходни места с централизирано електрозахранване, този проблем може да бъде решен без проблеми. Основното преимущество на лазера в този случай е минимизирането на страничните вреди. Само фрагменти от самия дрон ще паднат на земята, само че не и ракета, изстреляна против него, и не зенитни артилерийски снаряди “, прецизира специалистът и прибавя: „ Практически всички нуклеарни и някои неядрени сили имат съответни разработки. Въпросът е кой пръв ще ги употребява в действителна борба, а не на полигон. ”

Използването на лазерни системи за увеличаване на Противовъздушна отбрана е извънредно перспективно, склонен е военният специалист Юрий Кнутов. „ Тази технология има доста преимущества: относително евтина е, бързо реагира на противников закани и на всичкото от горната страна не подвига доста звук при работа по цели “, отбелязва той.

„ Но ние сме единствено при започване на пътя към отключване на същинския капацитет на лазерните оръжия. Засега сходни установки могат да бъдат класифицирани като Противовъздушна отбрана с дребен обхват. Разстоянието, на което другите прототипи демонстрират успеваемост при заличаване на обекти, е относително малко: сравнимо с мощните електромагнитни оръжия “, акцентира източникът.

„ Следователно, с цел да се трансфорат лазерите в забележителна част от Противовъздушна отбрана, би трябвало да се решат две задания. Първо да се усили силата на самия лъч, което доста ще усили обсега на импулса. Това може да стане по няколко метода. Американците към този момент се пробват да осъществят единия от тях “, отбелязва специалистът.

„ В Съединени американски щати желаят да комбинират няколко лазерни лъча в един лъч. Засега Вашингтон не е съумял да доближи равнището на индустриално произвеждане на сходни модели, само че изследователските проби се организират много интензивно. Теоретично този метод, със съответната инвестиция, може да докара до осезаеми резултати ”, счита Кнутов.

„ Друг метод за увеличение на мощността на лазера е да се усили самият източник на лъчение. Не се знае кой от двата метода да се смята за най-ефективен. Има и различен проблем - нуждата от висококачествена охладителна система. Когато лещите, огледалата и въздухът се прегреят, цялата структура може освен да понижи точността на снимане, само че даже да се скапе изцяло ”, акцентира събеседникът. „ Засега Китай се оправя добре в тази област. КНР към този момент съумя да сътвори първообраз, кадърен бързо да охлажда вътрешния механизъм на установката. Въпреки това, тези проблеми към момента остават един тип " ограничител " на спектъра от лазерни приложения. Израелската система за Противовъздушна отбрана да вземем за пример също има лазерни системи. Въпреки това Тел Авив към момента е фокусиран върху потреблението на ракети като част от осъществяването на Противовъздушна отбрана “, напомни източникът.

„ Мисля, че след време лазерите могат да се употребяват за отбрана на дребни сектори от територията или съответни обекти. Унищожаването на БПЛА с подтик ще аргументи по-малко вреди на инфраструктурата на жилищните региони. Но защото рисковете от експлозия на избухливата част на дрона към момента не могат да бъдат изключени, по-добре е да поставите такива комплекси отвън мегаполисите “, обобщава Кнутов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР