В Румъния се провеждат местни избори. Те бяха планирани през

...
В Румъния се провеждат местни избори. Те бяха планирани през
Коментари Харесай

Местни избори в Румъния в условия на коронавирус

В Румъния се организират локални избори. Те бяха планувани през юни, само че бяха отсрочени поради пандемията от Covid-19, която сега още веднъж се разраства в северната ни съседка. Към момента в страната са регистрирани 121 235 инфектирани с новия ковид и 4687 смъртни случая.

Днес се избират кметове, локални и окръжни препоръки и ръководители на окръжните препоръки. Гласуването става при строги ограничения за сигурност. Избирателните секции ще бъдат отворени в 7 ч. и ще затворят в 21 часа. Според данните от изборната комисия право на глас имат към 18 млн. румънци.

Основните противници са ръководещата Национално-либерална партия (НЛП) и опозиционната Социалдемократическа партия (СДП).

За СДП биха дали своят вот сред 27 и 29% съгласно допитванията, като има леко нарастване на рейтинга й. Управляващата НЛП се употребява с доверие сред 32 и 34% от интервюираните. Съюз за избавление на Румъния-партия ПЛЮС може да разчита на 15-17% от гласовете.

Общо 19 са претендентите за кмет на румънската столица. Основните кандидати са сегашната кметица Габриела Фиря, подкрепяна от СДП, и Никушор Дан - претендент на Съюз за избавление на Румъния-партия ПЛЮС.

Сред претендентите е и някогашният президент Траян Бъсеску, който към този момент е бил кмет на румънската столица в интервала 2000-2004 година, както и някогашният министър председател Калин Попеску Таричану.

На 6 декември в Румъния ще се произведат и

постоянни парламентарни избори.

Парламентът на Румъния е двукамерен: Сенат със 137 члена и Камара на депутатите с 314 члена. Още 18 спомагателни места в Камарата на депутатите са непокътнати за представители, определени от 18-те публично приети и регистрирани в Румъния малцинства. Всеки народен представител съставлява към 70 000 от жителите на страната, а всеки сенатор – към 160 000 поданици.

Парламентът има законодателна роля. Членовете му се избират по пропорционалния принцип, с директно и скрито гласоподаване. Избирателният предел за партии е 5% от общия брой гласове.

В страната през днешния ден ръководи Националлиберална партия (на румънски: Partidul Național Liberal) - центристко-дясна и консервативно-либерална партия в Румъния. Основана през май 1875 година, тя е неразрешена с налагането на тоталитарния комунистически режим в края на 40-те години на XX век и възобновена след неговия провал през 1990 година. Участвала е в ръководството на страната няколко пъти. През 2014 година минава от Алианса на либералите и демократите за Европа към Европейската национална партия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР