В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Айртон Сена -

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Айртон Сена -
Коментари Харесай

Откъс от "Айртон Сена - Месията на моторните спортове" на Ричард Крейг

В рубриката " Четиво " " Дневник " разгласява фрагмент от " Айртон Сена - Месията на моторните спортове ", с създател Ричард Крейг, възложен от Издателство " Premium books "

Чували ли сте за Айртон Сена? Глупав въпрос, нали? Та има ли човек на света, който най-малко малко да се интересува от спорт и да не е чувал за него?! Но познавате ли в действителност Айртон Сена? Какво знаете за него отвън двата най-прословути обстоятелството – троент международен първенец, който е умрял по време на съревнование?

Всеки, който би желал да вникне в същността на забележителния водач, би трябвало да има тази прелюбопитна биография. Книгата е адресирана към хилядите му почитатели, които желаят да научат повече за живота на своя любим освен по пистите, само че и отвън тях. Авторът Ричард Крейг съумява по впечатляващ метод да ни върне обратно във времето и да покаже оня Айртон Сена, който обществото не познава толкоз детайлно. Да ни опише не просто за водача, а за индивида Айртон Сена.

Това е завладяващата история на именития бразилец такава, каквато никой в България не познава. С всичките му позитивни и отрицателни моменти. Ричард Крейг вниква в елементи в двуполюсния Сена – този праволинеен и даже до някаква степен безсъвестен водач и оня благ, самолюбив и грижлив човек, който е подготвен да отбие от пистата, с цел да помогне на собствен сътрудник в неволя.

Тази книга е за всички, които желаят да схванат кой в реалност е бил Айртон Сена и за какво е оставил толкоз дълбока диря след гибелта си.

" Айртон бе необикновен водач и човек с голямо сърце, само че той не бе Бог. Той бе също толкоз раним, колкото аз или ти. "
Деймън Хил

Айртон Сена е може би най-известният спортен водач, който в миналото е живял на нашата планета. Той е уважаван на всички места по света, с известност, която надалеч надвишава пилотските му умения на пистата. " Сена ", филмът за живота му, е произведение, което го обрисува като обичано дете на Господ, което е изпратено на Земята, с цел да се бори с неправдата и да помогне на тези, които имат по-малко шанс от него самия. Но в реалност дали неговата известност не е минала оттатък действителността, тъй като е умрял едвам на 34 години, пред милионна телевизионна публика, което го трансформира в страдалец на моторните надпревари?

Новата истинска биография преглежда и разноликата същина на Айртон да Силва. От една страна, е говорещият благо и държащ се на равнище човек, а от друга - нападателният, праволинеен и брилянтен водач – това са двете страни на една персона, които изпитват усложнение да съществуват взаимно в мир. Книгата задава въпроса за какво от всички велики водачи, били част от Формула 1, точно Сена притегля такава голяма маса почитатели.

Преводач Хари Латифян

Читателите на " Дневник " могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безвъзмездна доставка тук

Откъс от " Айртон Сена - Месията на моторните спортове " на Ричард Крейг

Мъжът умира, митът се ражда

– Ето ни още веднъж с Михаел Шумахер... и Сена! О, боже мой! Сена се причисли към Педро Лами и Джей Джей Лето, разбивайки своя болид. Не знам какво се случи там...

Мъри Уокър, който разяснява моторните спортове за Военновъздушни сили, главно надпреварите за Формула 1, е сюрпризиран като всички останали, когато от камерата на предното крило на болида на " Бенетон–Форд " се вижда по какъв начин внезапно болидът на " Уилямс " се изстрелва отвън пистата и рикошира от защитната стена.

Части от сини и бели карбонови части летят на всички места, до момента в който колата се връща назад от удара на пътя на идващите след нея болиди, които съумяват да я избегнат, до момента в който минават през левия завой " Тамбурело ". Болидът пропълзява назад в защитната зона и стопира, предното дясно колело е откъснато, липсва и огромна част от предницата. Чуват се откъслечни удовлетворени подвиквания, някъде там от горната половина на трибуната, откакто отпадането на Айртон Сена значи, че любимецът на " тифозите " Герхард Бергер се изкачва на второ място.

У дома си в Португалия Адриане Галисто, приятелката на Сена, също е удовлетворена от неговото отпадане. " О, това е добре, той ще се прибере у дома по-рано ", споделя си мислено тя.

В трето следващо съревнование надписите в долната част на телевизионните екрани демонстрират, че болидът с No 2 към този момент не е забъркан в преследването на успеха. Големият любимец за международната купа по този начин и не съумява да завоюва точка през сегашния сезон, откакто в предходните две надпревари отпада. Той е заставен да се отдръпна в Бразилия, а на " Аида " е избутан още на първия завой, което дефинира 1994-та като най-лошия старт на сезон в кариерата му.

Изкачил се на трета позиция в класирането, Деймън Хил подминава разрушения болид на съотборника си, а през главата му минава единствено едно: " Уау, не още веднъж. Айртон има в действителност тежък сезон ".
В първите няколко мига след злополуката малко на брой имат някакви терзания по отношение на бразилеца. Все отново са се случвали много по-зрелищни произшествия – както на този съответен завой, по този начин и на други писти през годините, а водачите са излизали даже без драскотини от колите си. Нелсън Пикет, Микеле Алборето и Герхард Бергер са добър образец в това отношение.

През 1989 година Бергер пропуща единствено едно съревнование, макар че болидът му се трансформира в огнена топка. Той се разминава единствено с леки травми, на инат на тежкия случай и
опцията да пострада доста по-неприятно. Така че тази последна злополука, относително близка като отдалеченост във времето, не би трябвало да сътвори проблеми за Сена, нали?!

Айртон, наподобява, не бърза да излезе от болида си. На картината в наедрял проект, която демонстрират по малкия екран, не е доста ясно какво тъкмо прави, въпреки каската му несъмнено да се е наклонила на една страна. Вероятно е зашеметен от удара или пък приказва с екипа си, с цел да се извини за случилото се.

Възможно е даже да е бил ударен по-тежко и сега да е в безсъзнание. Докато хеликоптерът минава над мястото на случая, заснемайки останките от FW16, главата на Сена леко помръдва, което разрешава на колегата на Уокър на коментаторския пулт – Джонатан Палмър, да изрази лека вяра, че неговият някогашен сътрудник на пистата е добре. Но той не е. Макар никой в оня миг да не го осъзнава, нито един от нас няма да има достойнството да види известната жълта каска още веднъж в деяние. С

амо един човек е изключение и осъзнава какво се случва. Петкратният международен първенец Хуан Мануел Фанджо е вкъщи и гледа надпреварата по малкия екран, само че в мига на случая става и изключва приемника. Вихрушката, която представляваше животът на 34-годишния Айртон Сена да Силва, е намерила своя край. Ерик Кома, французинът, за който Сена е рискувал личния си живот преди две години на белгийското трасе " Спа-Франкоршамп ", стопира своя " Ларус–Форд ", с цел да ревизира дали може да направи нещо, с цел да върне услугата на своя сътрудник.

Той вижда отпуснатото тяло на бразилеца върху носилката, до момента в който медицинският екип работи под цялостна пара, с цел да се опита да го избави, а кръвта на Сена се стича по земята. Това е краят на надпреварата за него. С извънредно възприятие на безспорна беззащитност, поради което няма да е в положение да приказва за видяното през идващите 10 години, Кома се връща в бокса и не е забелязан от никого до края на уикенда.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (1061)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР