В родината ми цари хаос, страх и разруха, банките не

...
В родината ми цари хаос, страх и разруха, банките не
Коментари Харесай

Афганистанецът от Подбалкана: Мои близки предпочитат бърза с...

В родината ми царува безпорядък, боязън и съсипия, банките не работят, 2850 лечебни заведения са затворени, хората оцеляват на магия

Въоръжените фанатици и техните съидейници не са повече от 5 милиона, а господстват над 35-милионното население, споделя доктор Назар Мунавар

Откакто талибаните взеха публично властта и управляват цялата територия на Афганистан, във всяко семейство, във всяко село и всеки град царят безпорядък, боязън и съсипия. След трагичния 15 август пред хората няма никаква вероятност нито за сегашното, нито за бъдещето. Те си споделят: „ По-добре да умра бързо, внезапно, в сравнение с да претърпявам постепенно и трудно този смут “.

Това споделя пред „ Марица “ доктор Назар Мунавар, афганистанец, който повече от 25 години живее и работи в Подбалкана. Той е приключил медицина в Пловдив и се грижи за здравето на жителите от село Васил Левски, има кабинет и в Карлово и е персонален доктор на стотици хора от града.

Назар Мунавар следи с паника какво се случва в родината му, по какъв начин живеят околните и приятелите му. И както останалите осем милиона афганистанци, имигрирали по света, се старае да оказва помощ и да поддържа своите близки в родината си.



От 15 август в Афганистан са замразени всички държавни институции, споделя лекарят. Банките не работят. Съвсем до неотдавна учебните заведения бяха в насилствена почивка. Учителите са без заплати. 2850 лечебни заведения са затворени, тъй като нямат медикаменти и консумативи, а те нямат и личен състав. Защото огромна част от работещите в тях са дами, а талибаните не разрешиха на дамите да работят - става въпрос за медицински сестри, лекари, чиновници в администрацията. Хората живеят на някаква магия - нямат работа, нямат заплати, нямат вероятност.

Мой племенник, който учи в Музикалната академия, е сломен - той е видял по какъв начин талибаните влизат и унищожават всичко там, където той се учи. Стрелят по музикалните принадлежности - по китарите и акордеоните, по пианата. Там е била и неговата китара. Сестра ми споделя, че племенникът ми плаче непрекъснато и не може да се успокои. И това, че китарата му е унищожена, е най-малкото, споделя Мунавар.

Без работа и без хоризонт останали и други близки на лекаря. Семейство с три деца е в обърканост - мъжът бил чиновник на висока позиция в полицията, брачната половинка - учителка. Семейството желае да обезпечи храна, учебно заведение, бъдеще за децата си, а това в този момент е невероятно. След като талибаните взели властта, животът им се затворил. Дори и да излезеш на улицата, ти си в клетка, тъй като пред теб е пустота - всичко е затворено, променено, унищожено. Границите също са затворени.

Разбити са милиони ориси, обобщава доктор Мунавар. Афганистан е 35 милиона души, талибаните с техните фамилии и техните съидейници общо не са повече от 5 милиона. Но те победиха и господстват над повече от 30 милиона души, които сега не знаят какво да вършат. Там, където няма усмивка, няма вероятност, не можеш да планираш живота си, където всичко ти се диктува. Това е същински пъкъл. Ти нямаш право да пееш, да танцуваш, да сложиш дреха, която обичаш. С който и да беседвам, ми споделя: „ И храна, и вода да имаме, не ми се живее! “. А те нямат даже храна и вода, споделя Мунавар.



Изминалите 20 години, през които в Афганистан бе 150-хилядна войска на интернационална коалиция, в която участваха 47 страни, ситуацията не се прави оценка еднопосочно от локалното население. През това време работят институциите на демократичната страна, които упражняват законодателна, изпълнителна и правосъдна власт. Икономиката е демократична, без сериозна интервенция от страна на страната. Има пълноправие сред мъжете и дамите, открито още в 70-те години на предишния век - първият и най-съществен симптом на демократичното общество. Развиват се и корупционни практики, работят политически номади. „ Вносът “ на народна власт и ликвидирането на Ал Кайда е единствено предлог, с цел да бъдат подпомагани талибаните. През това време от татковина на розата Афганистан се трансформира в парадайс за маковите плантации, от които се обезпечават 90 % от опиума в света.

И до ден сегашен, до момента в който взеха властта, талибаните си живееха напълно необезпокоявани, подкрепени от пакистанската страна, от Саудитска Арабия и не без благословията на Съединени американски щати, счита доктор Мунавар.

Сега народът е в невъзможност. Границите са затворени. Но съм сигурен, че народът няма да се съобщи. Много е евентуално да пламне революция, счита доктор Назар Мунавар.

Аз пристигнах в България по време на демократичното ръководство на Афганистан, спомня си той. Моят край наподобява на Пловдивския - безоблачен, зелен, с плодородни полета и с доста вода. Муджахидините, талибаните, маковите полета, бурките съм ги виждал единствено по малкия екран. В моето детство и в младежките ми години тези неща ги нямаше. През 2013-а, когато за финален път бях в родината си, Народното събрание, министерствата, съдилищата работеха с цялостна пара. Момчетата и девойките ходеха на учебно заведение. Имаше талибани, само че те бяха на отдалечени места и нямаха тази мощ, която получиха в този момент.

Живея в България повече от 30 години и се усещам българин. Но като човек, който знае какво се случва и на други места по света, правя оценка доста позитивно мира, правата на индивида и демокрацията в България. Нека българите също ги ценят и пазят, приканва лекарят.

Втори опит

През последните 20 години бе вторият опит да се сътвори афганистанска войска. Тя наброяваше 300 000, в страната бе 150-хилядната войска на съдружните сили под командването на НАТО. Тази войска се изтегли небрежно и остави цялото си въоръжение в ръцете на талибаните. През тези години афганистанската войска и съдружните сили, въоръжени с танкове, самолети, с най-модерно оръжие се биеха против 50-хилядната войска на талибаните, които стреляха с калашници, придвижваха се с мотоциклети. И за 20 години талибаните не бяха премахнати, най-после те победиха и взеха властта, разяснява Мунавар.

Молла в сянка

Афганистан се ръководи от краткотрайно държавно управление, само че зад него стои една персона, която талибаните назовават „ този, който е държател на всички вярващи “. Всички догми и закони се пишат под негова диктовка. Той е най-силният, той дефинира права, той назначава държавното управление. Него не го демонстрират малките екрани. Той не излиза пред хората. Казва се молла Хайбатолах, напомня лекарят от Подбалкана.



Преди 40 години Съюз на съветските социалистически републики остави половинмилионна войска, само че Съединени американски щати я ликвидира

Атаките на ислямските фундаменталисти към Афганистан стартират през 1956-а, след основаването на Ислямска република Пакистан. Но се ускоряват след установяването на режима на Демократичната партия на Афганистан.

Съветският съюз не нахлу в Афганистан, напомня доктор Мунавар. Той бе поканен неколкократно от тогавашното държавно управление - на власт бе просъветската Демократична партия на Афганистан. Тогава в действителност чувствахме, че страната има устои. За пръв път бе оповестено пълноправие сред двата пола. По това време, преди 40 години, министър на образованието бе жена - доктор Анахита Ратибзад. А през днешния ден на дамите е неразрешено да работят, на девойките да посещават учебните заведения, а на мъжете да се бръснат.

Преди 40 години тогава започнаха огромни промени, които укрепваха страната. Това обаче не се хареса на нашите съседи - Ислямска република Пакистан и Ислямска република Иран. Те се притесняваха, че това, което става в Афганистан като световна страна, може да тръгне към тях и да разклати вековната власт на ислямистите. Тогава някои ислямистки водачи избягаха от Афганистан в прилежащите страни. Там започнаха да ги образоват в особено основани лагери. Казваха, че са възпитаници, само че там в действителност се образоваха терористи, които да изпращат в Афганистан, където да взривяват мостове, учебни заведения, лечебни заведения.

И тогава, споделя доктор Мунавар, Афганистан се обръща към международната общественост: „ Помогнете! “. Но никой не реагира на този вик за помощ. И законното държавно управление се обръща към Политбюро на Съветския съюз. С мотив, че не може да се меси в работите на непозната страна, Съюзът три пъти отхвърля. Лично Брежнев е казвал, че не може да отговори на това искане, само че може да се изпращат храна, медикаменти, оръжие, твърди Мунавар. Руснаците обаче виждат заплаха и за тяхната територия, тъй като ислямизмът си пробива път в руските републики, с които Афганистан граничи - Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан. И тогава се намесва с военна мощ.

След изтеглянето на руските войски Афганистан имаше близо половинмилионна войска - образована и добре подготвена - да отбранява страната си, да пази нацията. Много небрежно Америка я ликвидира благодарение на Пакистан.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР