В ритъма на сърцето: Колко важен е наистина пулсът? Пулсът

...
В ритъма на сърцето: Колко важен е наистина пулсът? Пулсът
Коментари Харесай

В ритъма на сърцето: Колко важен е наистина пулсът?

В ритъма на сърцето: Колко значим е в действителност пулсът? Пулсът се смята за един от главните витални индикатори. И в случай че преди този момент се измерваше по-често при назначение на доктор, през днешния ден всеки може непрекъснато да получава настояща информация за това по какъв начин сърцето му се свива. Колко значимо е? Вярно ли е, че ниският пулс е ключът към здравето? Нека да го разберем

Първите проучвания на пулса стартират в древността. Този индикатор беше един от главните диагностични способи, който закупи особена известност в Китай.

По този метод артериалният пулс се загатва за първи път в китайския медицински текст „ Трактатът на Жълтия император за вътрешното “, който датира от 698–598 година пр.н.е. В тази работа пулсът е главният индикатор за положението на индивида. Смятало се, че с помощта на пулса е допустимо да се дефинира повода, прогнозата и продължителността на болестта на пациента. Обикновено проучването се прави на двете китки, в оптималното време за това заран.

Древните египетски лекари също са изиграли значима роля в разбирането на смисъла на пулса.

Именно те най-вероятно концептуализираха връзката сред сърдечната периодичност и периферното кръвообращение (кръвообращението в обособени органи и огромни области на тялото).

По-късно пулсът е проучен в древногръцката медицина. Например Хипократ го разказва при положения на тресчица и заспалост. Древногръцкият доктор Праксагор от Кос (IV век прочие н. е.) стартира да учи от близко пулса. Именно той видя, че пулсът може да се следи освен в артериите, само че и във вените. Неговата работа по-късно е продължена от Херофил (335–280 година пр.н.е.): той е първият, който съпоставя пулсацията на кръвоносните съдове с ритъма в музиката, което оказва голямо въздействие върху проучването на пулса през Средновековието.

Например, средновековният персийски академик Ибн Сина, прочут на Запад като Авицена, проучва сърдечната периодичност по прилика с музикалната съразмерност. Той се интересува освен от ритмичните, само че и от интервалните връзки на трептенията на кръвоносните съдове. Благодарение на това той съумя да изследва естеството на пулса по-задълбочено и да се приближи до общото схващане на другите аритмии.

В актуалната медицина пулсът към момента остава значим диагностичен аршин. По това по какъв начин тъкмо кръвта се движи през вените, можете да оцените положението на сърцето, както и равнището на стрес на човек. Освен това през днешния ден, с цел да записват пулса, те употребяват освен обичайни способи, пристигнали от предишното, само че и способи за оценка на пулса благодарение на особено съоръжение. По този метод проучването на пулса в актуалната медицина може да бъде разграничено на две съществени области: мануални и инструментални проучвания.

Какво е пулс?

Пулсът е вибриране на стените на артериите, което е обвързвано със сърдечните цикли (процеси, които се случват по време на едно стесняване на сърдечния мускул). Този термин обаче има и по-широко значение, а точно всевъзможни промени в съдовата система, свързани със сърцето.

Въз основа на това лекарите разграничават три типа пулс: артериален, венозен и капилярен.

Най-често артериалният пулс се употребява за установяване на положението на пациента. Най-лесният метод да го определите е посредством палпация, т.е. като приложите пръстите си към избрана област, където ясно се усещат пулсациите на артериите (подмишници, плещи, китки или лакти). Освен това може да се мери, като поставите пръстите си отвътре на бедрото, под сгъната колянна става или на врата, върху сънната артерия.

Какви характерности на пулса разпознават лекарите?

Основните диагностични критерии на пулса са неговата периодичност, темп, изпълване, напрежение, височина и форма (скорост).

Всяка от тези концепции е значима за разбирането на положението на пациента. Честотата на пулса е стойност, която отразява какъв брой пъти са осцилирали стените на артерията за даден интервал от време (обикновено за минута).

Ритъмът на пулса дефинира интервалите сред поредните пулсови талази, пълненето е размерът на кръвта на височината на пулсовата вълна, напрежението е силата, която би трябвало да се приложи, с цел да се притисне артерията, височината е какъв брой се разтягат стените на артерията и се свиват, до момента в който изпомпват кръв, а формата – какъв брой бързо се трансформира размерът на артерията.Ако тези индикатори не дават отговор на нормата, това може да е симптом за здравословни проблеми – да вземем за пример високо или ниско кръвно налягане, както и един или различен тип аритмия.

Как да ревизирате дали пулсът ви е естествен?

За самодиагностика най-добре е измерването на сърдечната периодичност (HR). За да извършите това, просто сложете ръка на китката си и пребройте какъв брой пъти в минута се появяват вибрациите.

Пулсът варира според от възрастта на индивида. Така нормата за бебета до 3 месеца е 100-150 удара в минута, от 3 до 6 месеца – 90-120, от 6 до 12 – 80-120, за деца от една до 10 години – 70-130, и за възрастни – 60–100 удара в минута.

Сърдечната периодичност също може да варира измежду спортистите: с задоволително тренировки сърцата им могат да бият сред 40 и 60 удара в минута. В този случай ниският пулс е индикатор за мощно сърце и мощно тяло. Освен това здравословният невисок пулс има позитивен резултат върху продължителността и качеството на живот.

Средната норма неподвижен за възрастен е сърдечната периодичност от 60 до 90 удара в минута. Ако пулсът падне под 60, тогава се смята за необичаен, а в случай че е по-висок, се смята за почтен.

По време на физическа интензивност пулсът ви естествено се форсира, само че това също има своите ограничавания. Важно е да сте сигурни, че сърдечната Ви периодичност е 50–70% от оптималната Ви сърдечна периодичност. Този индикатор може да се пресметна по елементарна формула: от 220 сърдечни удара в минута би трябвало да извадите възрастта си.

Оказва се, че за 30-годишен човек оптималната сърдечна периодичност е 190 удара в минута: пулсът му по време на подготовка би трябвало да бъде в диапазона 95–133 удара в минута.

Какво значи невисок или висок пулс?

Твърде муден или прекомерно бърз пулс може да алармира за избрани здравословни проблеми.

По този метод сърдечната периодичност под 60 удара в минута е естествена по време на сън или при банкет на медикаменти, които намаляват сърдечната периодичност. Ако ниският пулс е съпроводен от мощна отмалялост, световъртеж и пристъп, е нужна консултация с Вашия доктор. Често срещана причина за такива отклонения са разстройства в работата на сърцето или щитовидната жлеза. Тези положения изискват здравна интервенция и терапия.

Прекалено високият пулс също може да алармира за проблеми със сърдечно-съдовата система. Тахикардията може да се развие на фона на инсулт, инфаркт или остра сърдечна непълнота. Необходимо е да се открият такива положения навреме и неотложно да се консултирате с доктор.

В допълнение, психо-емоционалното положение и тежестта на пациента могат да повлияят на сърдечната периодичност (хората с висок показател на телесна маса постоянно имат по-висока сърдечна честота).

Възможно ли е да подобрите качеството на пулса си сами?

Внезапното и голословно нарушаване на сърдечната периодичност, съпроводено от други неприятни признаци, е причина да потърсите помощ от експерт. Самолечението може да бъде рисково, защото някои положения, които предизвикват аномалии на пулса, изискват инсталиране на пейсмейкър или лекарствена терапия.

Съществуват обаче някои техники за краткотрайно нормализиране на сърдечната периодичност. И в случай че при положение на муден пулс няма какво да извършите сами, с изключение на да поставите индивида по тил, като поставите възглавница или подплата под краката му, тъй че да са над равнището на тялото, тогава нарасналият пулс в действителност може бъдете повлияни.

На първо място, при хронична висока сърдечна периодичност, лекарят, откакто изключи други патологии, може да предложи на пациента да добави повече физическа интензивност. Така сърдечният мускул ще се тренира и ще стане по-силен. Освен това, за нормализиране на сърдечната периодичност е належащо да се понижи потреблението на кофеин, никотин и алкохол (тези субстанции карат вътрешните системи на тялото, в това число сърцето, да работят по-бързо). Пиенето на доста вода и отслабването също могат да оказват помощ за нормализиране на сърдечната периодичност и възстановяване на цялостното ви богатство.

Източник – ТАСС/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР