В резултат от опитите на властта да овладее водната криза

...
В резултат от опитите на властта да овладее водната криза
Коментари Харесай

София ще вземе 30 млн. лв. от кабинета покрай кризата в Перник

В резултат от опитите на властта да овладее водната рецесия в Перник и да се избави от гнева на перничани София също получава късмет да види осъществени дълго отлагани планове във водния бранш. Столичната община ще получи вложения от страната за съвсем 28,7 млн. лева без Данък добавена стойност против единодушието си да даде водопреносната си мрежа за пренасочването на спомагателни количества вода от водосборната мрежа на бент. " Белмекен " през бент. " Бели Искър " и през нея до напълно новия 13,5 км. тръбопровод от Мало Бучино до Перник. Той пък ще е на стойност до 25 млн. лева, с което общо парите, които държавното управление отпусна на бедстващия град поради безхаберието на ръководещите доближиха 60 млн лева Това излиза наяве от отчета, който следва да бъде прегледан на изключително съвещание на Столичния общински съвет във вторник. На него би трябвало да бъде взето решение дали Народното събрание на София е склонен да обезпечи възмездно количества в размер на до 300 литра на секунда от мрежата на града към тази на Перник. 

Отговорността за контрола над плана за транспорт на вода и за гарантиране на снабдяването на София се трансферира изцяло  на " Софийска вода ".  Операторът би трябвало да сътвори нов пункт за доставка при Мало Бучино, в който ще подава пречистена вода на " ВиК Перник ". " Софийска вода " би трябвало да подписа контракт с пернишкото сдружение по цени, избрани от КЕВР. Концесионерът ще би трябвало да следи и за потреблението на новите консуматори и да мери увеличеното ползване.  Отново " Софийска вода " ще има право да понижава или стопира изцяло количествата, в случай че се появи проблем със зареждането на столицата. Ежемесечно водното сдружение ще би трябвало да внася отчети в инженерната комисия на СОС, които ще дават визия за утвърдените и действително отпуснатите количества за Перник и за зародилите проблеми на територията на Столичната община - понижено налягане, качество на водоподаването и други

В частта за вложения във водния бранш на Столичната община се планува държавното управление да даде  20,5 млн. лева за ремонт на стената  на язовир " Бели Искър ". Прави усещане, че както и при първичните разисквания на проекта за спасението на Перник, и в новия отчет липсва съответен период за неговото осъществяване. Само се показва, че това би трябвало да стане през 2020 година Преди 3 г. язовир " Бели Искър " бе разгласен за изключително опасен и нуждаещ се от незабавен ремонт. През 2017 година прокуратурата разпореди да се ограничи натоварването на язовирното оборудване. След земетресението в Самоковско в края на предходната година държавното обвиняване стартира нова инспекция. През 2018 година язовирът бе включен в листата на оборудванията, които да се ремонтират от " Държавната консолидационна компания " с 500 млн. лева, отпуснати от държавното управление, само че действителни работи по него по този начин и не започнаха.  

С 8,5 млн. лева пък ще бъде построен така наречен байпас сред язовирите " Искър " и " Бели Искър ". " С това планово решение ще се обезпечи дълготрайно спешното водоснабдяване на най-високите южни и югозападни региони на Столичната община, което доста ще понижи риска от повреди на " Рилски тръбопровод ", се споделя в предлагането към СОС.

Парите на страната за София биха могли да станат още повече, откакто в предлагането на кабинета до Столичния общински съвет е заложено и рехабилитация на язовир " Огняново " с опция за филтриране на питейни води до 1500 литра в секунда и свързване на обекта към водоснабдителната мрежа на София. За този план обаче към момента няма заложени нито бюджет, нито периоди.

Захранването на Перник от водопреносната мрежа на София ще стане допустимо посредством създаване на 13,5 км. тръбопровод. Строителството на думи трябваше да почне още тази седмица, само че планът се бави макар уверенията, че ще бъде финализиран за най-много 45 дни. Изграждането на водопровода ще бъде предоставено на държавното сдружение " Монтажи " ЕАД, под шапката на " Държавната консолидационна компания ". Първоначално министърът на стопанската система Емил Караниколов разясни, че проблем съставлява издирването на нужните тръби, само че в четвъртък той увери, че търсенето е завършило сполучливо. В същото време даже и след разгласяването на част от документите, към момента не е ясно какъв брой ще коства 13,5 километровия тръбопровод. В понеделник Караниколов даде три цени: 20, 22 или 25 млн. лева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР