В Резиденцията на Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара

...
В Резиденцията на Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара
Коментари Харесай

Посланичката на Италия отбеляза 18-то издание за Международната награда „Акуила д`Оро“ 2023

В Резиденцията на Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара се състоя 18-ото издание на Международната премия „ Акуила д‘Оро “ 2023 (Златен орел), отдадено на тематиката „ Културата: фениксът на цивилизацията “, която признава културата като възраждащ фактор след всяка световна рецесия в историята на човешкото общество.

Наградата „ Акуила д‘Оро “, учредена в Конка Пелиня (област Абруцо) и инициирана от асоциацията с идеална цел „ Корфиниум “, има за цел да признае забележителните заслуги на потомци на италиански семейства и на персони с необикновен принос в действия, предприемани в интерес на територията, италианската общественост и италианската просвета. Осемнайстото издание на Международната премия „ Акуила д‘Оро “ е първото, което се организира отвън Италия и на което се награждават персони от друга страна.   

Журито, формирано от академични преподаватели и специалисти в бранша, е управлявано от Фабрицио Полити, някогашен декан на Стопанския факултет на Университета в Акуила и ръководител на Консорциума за Университетския център на Сулмона, присъди премиите в три категории: Награда „ Акуила д‘Оро “, Специално отличие, Специална премия и Награда за заслуги.  

Награди получиха сопраното Райна Кабаиванска, шефът на Държавна опера-Варна Даниела Димова, маестро Найден Тодоров, диригент на Софийската филхармония, шефът на Културен център „ Двореца “ в Балчик Жени Михайлова, шефът на Музей „ Борис Христов “ в София Елена Драгостинова, деканът на Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет проф. доктор Светослав Косев и Регионалният исторически музей във Варна.

Специалната премия за 2023 година бе присъдена на Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара за дългогодишната ѝ и сполучлива дипломатическа кариера, в която съставлява Италия, за одобряването на човешките права и мира по света и за дейната ѝ роля в културния продан сред Италия и България. Г-н Антонио Таркуинио, консулски сътрудник на Италия във Варна, получи специфичното отличие за усърдието, с която съставлява Италия, и за това, че постоянно се е посвещавал на популяризирането на италианската просвета, и за значимата му роля в интернационалния културен продан.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР