В Регионалния исторически музей в Плевен започват реставрация на уникална

...
В Регионалния исторически музей в Плевен започват реставрация на уникална
Коментари Харесай

В Плевен реставрират уникална археологическа находка

В Регионалния исторически музей в Плевен стартират реституция на неповторима археологическа находка. Това е скъп римски надгробен монумент от II-III век, конфискуван от вкъщи на иманяр и избавен за историческата просвета, оповестява БНР.

В следобедните часове на 19 май от Кнежа е пренесен в Регионалния исторически музей в Плевен близо 700 килограмов надгробен монумент от 2-3 век. Не се знае къде тъкмо е открит, защото от десетина години е бил в ръцете на иманяри. Надгробният монумент е на благороден римлянин от ръководството на Римските провинции. За това приказва първичния оглед.

" Движимият монумент на културата, който към този момент е в предписание на Регионалния исторически музей в Пленен носи характерностите на типичен Рим по своята направа, по своя жанр, по материала. Става въпрос за надгробен монумент от края на II, допустимо началото на III век. Говорим за типичен римски интервал. Може би един от най-силните интервали от наличието на Римската империя на територията на Мизия и на територията на Балканския полуостров. Този жанр монументи са свързани с респект и отразяване на несъмнено почитание към хора, които са във върха на римската администрация по места ", сподели за БНР доктор Володя Попов, шеф на РИМ Плевен.

Експонатът съставлява еднометров четириъгълник:

" От трите страни е с триизмерни фигури, едната му страна е плоска. Фронтално е изобразена персоната, която е била заровена там ", добави в предаването " 12 + 3 " доктор Попов.

Д-р Попов изрази специфична признателност на екипа на Районното ръководство в Кнежа с шеф Калин Добрев за съответната и бърза реакция за спасяването на движимия монумент за историческата просвета:

" За да стигне този неподвижен монумент до нас, ние сме извънредно признателни и като Министерство на културата и като районен исторически музей на РПУ Кнежа. Самият факт, че те незабавно откриха връзка със експерти, с нас, по-късно ни спомагаха за организацията за преместването на този 700-800 килограмов камък от Кнежа до тук не може да не сме им признателни ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР