В региона на Югоизточна Европа отказването от въглищата трябва да

...
В региона на Югоизточна Европа отказването от въглищата трябва да
Коментари Харесай

Костис Стамболис: Отказването от въглища в региона трябва да става разумно

В района на Югоизточна Европа отказването от въглищата би трябвало да става рационално, посочи директорът на Института за енергетиката в Югоизточна Европа Костис Стамболис на кръгла маса " Развитието и проблемите на електроенергийните мрежи ". За специалиста технологиите в декарбонизацията са избавителният инструмент. Той поддържа тезата си, като даде за образец тези от тях, които се употребяват за " улавянето " на въглеродните излъчвания.

  " Електричеството става все по-евтино и все по-лесно да се придвижва електрическа енергия от една страна към друга, което е доста значимо в процеса на декарбонизация ", счита Стамболис. Той акцентира на изгодата от трансграничните интерконектори за електричество, които са построени в целия район на Югоизточна Европа.

" Това е доста значимо, с цел да се поддържат мощностите. Установява се, че във времето има нарастване на обмена сред страните ", акцентира специалистът. Според него, в случай че в района се стремим да се придвижваме към по-добра електрификация, е нужно да се подобрят системите за предпазване на сила, а интерконекторите за електричество подкрепят този развой.

" Всички страни усилват мощностите от възобновими енергийни източници. Въпросът е по какъв начин ще се ръководят тези мощности ", посочи Стамболис. Експертът предизвести, че  инсталираните фотоволтаични мощности в Гърция са 1000 мегаватчаса, само че те не са свързани с мрежата, тъй като разпределителният оператор има усложнение да ги поеме.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР