В редица британски сектори, които преди са разчитали на европейски

...
В редица британски сектори, които преди са разчитали на европейски
Коментари Харесай

В зависими допреди от европейци британски сектори има повече работници от страни извън ЕС

В редица английски браншове, които преди са разчитали на европейски жители, в този момент има повече служащи от страни отвън Европейския съюз, в сравнение с такива от блока, съобщи " Гардиън ", отбелязвайки, че това показва резултата от Брекзит и въздействието на интернационалните събития върху моделите на имиграция.

Анализът на " Гардиън " демонстрира, че броят на служащите от страни отвън Европейски Съюз е надхвърлил този от страни членки на съюза за първи път през 2022 година при приблизително 2.7 милиона против 2.5 милиона служащи предходната година.

Според него също така разнообразни браншове, които в миналото са разчитали на служащи от Европейски Съюз - като настаняване и хранителни услуги, администрация и продажби на едро, продажби и ремонт на транспортни средства - са се пренасочили към чиновници отвън Европейски Съюз и към британци.
Други браншове като селското стопанство, горското стопанство и риболова към момента зависят от служащите от Европейски Съюз, само че и там се следят промени. Около един на всеки седем души, заети в този бранш предишното лято, са били жители на Европейски Съюз, което е забележителен спад от 23% преди пандемията. Делът на служащите отвън Европейски Съюз се е повишил до 6% спрямо 2% през 2019 година и 1% преди референдума за Брекзит. Директорът на обсерваторията по миграция на Оксфордския университет Мадлин Съмпшън сподели, че Брекзит е съдействал за смяната с решения като системата за работни визи за болногледачи и либерализирането на разпоредбите за работа след образованието за интернационалните студенти, само че " това несъмнено не е единственото нещо, което се случва ".

" Политиките за Брекзит ограничиха миграцията към промишлености с ниски заплати ", означи тя. " Въпреки това, тази миграция към промишлености с ниски заплати в последна сметка се случи по този начин или другояче заради други аргументи, които не бяха част от програмата за Брекзит, като схемите за Хонконг и Украйна, и увеличеното търсене от страна на Националната здравна работа. "

 Англия ще ограничи миграцията на фамилии на задгранични студенти Англия ще ограничи миграцията на фамилии на задгранични студенти

Преди 2020 година две трети от задграничните служащи в секторите на хотелиерството и административните услуги са били жители на Европейски Съюз, както и половината от тези в търговията на едро, търговията на дребно и ремонта на коли и минния бранш. Сега те съставляват по-малко от половината служащи, родени отвън Обединеното кралство, съгласно данни на HMRC.

В бранша за недвижими парцели и научния бранш съставът на интернационалната работна мощ беше почти 50:50 преди 2020 година Сега служащите отвън Европейски Съюз съставляват 55% от общия състав и се следи внезапно нарастване от началото на 2021 година
Производството и секторите за изкуство и развлеченията към момента наемат повече жители на Европейски Съюз, в сравнение с хора от страни отвън съюза, само че броят на последните се е нараснал, а този на европейските жители е понижен. Между 2019 година и 2022 година броят на хората от страни отвън Европейски Съюз, заети в производството, е повишен с 23% спрямо по едно и също време понижение от 5% измежду чиновниците от Европейски Съюз. В региона на изкуствата и развлеченията нарастването е 13% против 12% спад в броя на служащите от Европейски Съюз.

Делът на задграничните чиновници отвън Европейски Съюз в опазването на здравето се е повишил от 10% от общата работна мощ през 2019 година на 14% през декември 2022 година
Анализът демонстрира, че броят на чиновниците от страни отвън Европейски Съюз нараства устойчиво от 2014 година, първата година, за която има налични данни, само че се форсира от началото на 2021 година, с цел да доближи съвсем 3 милиона до декември 2022 година, което е нарастване от 40% за две години.
Броят на служащите от Европейски Съюз остава постоянен през същия интервал с нарастване от едвам 1% сред декември 2020 година и декември 2022 година, което съответствува с края на свободното придвижване в края на 2020 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР