В реч за политиката на Съединените щати спрямо Китай държавният

...
В реч за политиката на Съединените щати спрямо Китай държавният
Коментари Харесай

Блинкън: Блокът против Русия трябва да се включи в коалицията срещу Китай

В тирада за политиката на Съединените щати по отношение на Китай държавният секретар Антъни Блинкън изложи трите съществени опори на американския метод към конкуренцията с Китай, от която зависи икономическият и боен баланс през 21-ви век. Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън има за цел да включи интернационалния блок, противопоставящ се на съветското настъпление в Украйна, в по-широка коалиция за опълчване на това, което Вашингтон счита за по-сериозната и дълготрайна опасност за интернационалния ред, идваща от Китай, съобщи Блинкън, представен от Асошиейтед прес.

Съединени американски щати считат водената от Русия война в Украйна за най-непосредствената опасност за интернационалната непоклатимост, сподели той, само че акцентира, че съгласно администрацията на Байдън Китай съставлява по-голяма дълготрайна опасност.

“Въпреки че войната на президента Путин продължава, ще останем фокусирани върху най-сериозната дълготрайна опасност за интернационалния ред и това е опасността от Китайската национална република”, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати.

Блинкън се аргументира, че “Китай е единствената страна, която има както желанието да промени интернационалния ред, по този начин и от ден на ден икономическата, дипломатическа, военна и софтуерна мощ да го направи”.

“Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните полезности, които помогнаха за толкоз доста от напредъка на света през последните 75 години”, добави той.

Държавният секретар на Съединени американски щати изложи правила, от които ще се води американската администрация, с цел да ръководи своите запаси и да насочва приятелите и съдружниците си, с цел да се опълчват на засилващата се агресивност на Китай по света. Съединените щати не се пробват да трансформират политическата система на Китай, а единствено да му предложат опция, посочи той.

Държавният секретар на Съединени американски щати обаче призна, че Вашингтон има лимитирани благоприятни условия да повлияе директно на желанията и упоритостите на Пекин. Вместо това Съединените щати ще се концентрират върху променянето на стратегическата среда, заобикаляща Китай.

Блинкън съобщи, че световният отговор на съветското настъпление в Украйна може да послужи за модел за справяне с напъните на Китай да сътвори на нов и непредвидим международен ред вместо разпоредбите и институциите, ръководещи връзките сред страните от края на Втората международна война.

Пекин се е облагодетелствал от международния ред, само че в този момент се пробва да го подкопае, “вместо да употребява силата си, с цел да поддържа законите, споразуменията, правилата и институциите, които разрешиха неговия триумф, с цел да може и други страни да се облагодетелстват от тях”, акцентира първият посланик на Съединени американски щати.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР