В развитите Западни страни, на фона на неблагоприятна глобална ситуация,

...
В развитите Западни страни, на фона на неблагоприятна глобална ситуация,
Коментари Харесай

Наблюдава се липса на основни храни, ресторанти и кафенета изнегмоват

В развитите Западни страни, на фона на неподходяща световна обстановка, стартира да се следи недостиг на известни и нормални хранителни артикули, написа организация Bloomberg.

През последните няколко месеца някои до неотдавна напълно елементарни храни, внезапно станаха много скъпи или към този момент е мъчно да бъдат открити в магазините. Към тези артикул спадат да вземем за пример маруля в Австралия, лук и някои колбаси в Япония, пуканки в Съединени американски щати и даже бутилирана бира в Германия.

Техният дефицит, написа Bloomberg, принуждава заведенията за хранене и кафенетата да търсят други възможности за своите клиенти.

Във Англия McDonald's трябваше да ограничи използването на домати и да постави единствено един комат в сандвичите си, вместо два. Недостигът на домати се изяснява с високата цена на отоплението на оранжериите за развъждане на ранни зеленчуци.

Що се отнася до пивоварите в Германия, те започнаха да изпитват изострен дефицит на бутилки. Сега пивоварните в страната приканват феновете на бира да им връщат назад празните бутилки, вместо да ги изхвърлят, оповестява Money.bg.

А дефицитът на пуканки в Съединени американски щати стартира да тревожи киноманите - обичайно милиони американци вървят на кино през летния сезон и несъмнено, чакат да употребяват там порция от нормалния за тях " кино " артикул.

И казусът не е даже в това, че има дефицит на картонени и хартиени опаковки и пликове за пуканки, а по-скоро в това, че доста фермери към този момент съществено обмислят изцяло да изоставят развъждането на царевица и да преминат към по-изгодна финансово земеделска просвета.

А дефицитът на някои типове картофи в международен мащаб пък излезе на напред във времето, откакто McDonald's беше заставен да спре продажбите на " извънгабаритни " пържени картофи в редица страни, защото проблемите с веригата за доставки забавиха доставките им. В Сингапур пък заведенията за хранене на KFC взеха решение да заменят пържените картофи с вафлени кори.

Bloomberg отбелязва, че по този начин стеклите се условия с дефицита на някои съществени храни се дължат на няколко фактора: климатични условия за развъждане на аграрни култури, последствия от Ковид пандемията, както и геополитическата конюнктура, която се разви на фона на актуалната рецесия в Украйна, съобщи BG ON AIR.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР