В разговор с писателя Хасан Аурид относно трагичното земетресение в Мароко

...
Това земетресение не е обикновен инцидент, а пълномащабно бедствие с
Коментари Харесай

„Това земетресение не е обикновен инцидент, а пълномащабно бедствие с безпрецедентен мащаб за Мароко. Това е истинска трагедия“, казва Хасан Аурид, марокански писател и академик, пред Ал Джазира, докато разсъждава върху разрушителното земетресение, което удари страната в петък, което според него разтърси нацията.

Бившият държавен служител е една от най-важните интелектуални фигури в Мароко и в момента е професор в университета Мохамед V в Рабат.

За Аурид трусовете от земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер, с епицентър в централно Мароко близо до историческия град Маракеш, разтърсиха всички в цялата страна, оставяйки ги ужасени и дълбоко натъжени.

Мощното земетресение е най-голямото, ударило северноафриканската страна от 120 години. Това накара хората да избягат от леглата си по улиците и накара сградите да се съборят в планински села и древни градове със слаба инфраструктура.

Повече от 2000 души бяха убити и се очаква броят им да нарасне, докато спасителите се борят да достигнат силно засегнатите отдалечени райони.

Докато най-близкото семейство на Аурид беше пощадено, той изрази дълбоко чувство на шок, скръб и страх, чувства, споделяни от милиони мароканци.

„В сравнение с предишни земетресения, като това от 2004 г., което унищожи цял град, обхватът на това бедствие е още по-широк, оставяйки незаличими белези върху нашите хора“, казва Аурид.

През 1960 г. земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер удари близо до мароканския град Агадир и причини хиляди смъртни случаи. През 2004 г. земетресение с магнитуд 6,4 близо до средиземноморския крайбрежен град Ал Хосейма остави над 600 жертви.

Докато правителството обяви тридневен национален траур, Аурид казва, че болката и скръбта ще продължат далеч след този период, докато нацията се бори с мащаба на бедствието.

Предизвикателства, реакция на правителството

Мароко е изправено пред многобройни и дългосрочни предизвикателства при справянето с това бедствие, но непосредствените приоритети включват спасяването на оцелелите, хванати в капан под развалините, и осигуряването на подслон, храна и медицински грижи на онези, които са загубили домовете и средствата си за препитание, казва Аурид.< /p>

„Трябва да се обърне внимание и на психологическото въздействие върху оцелелите. Но освен тези непосредствени опасения, усилията за възстановяване трябва да включват укрепване на инфраструктурата, за да издържат на бъдещи земетресения – ценен урок, който трябва да се научи от тази трагедия“, отбелязва той.

Земетресението от 60-те години на миналия век предизвика промени в строителните правила в Мароко, но много сгради, особено селските домове, не бяха построени да издържат на подобни трусове.

Аурид казва, че реакцията на кралския дворец на кризата е била бърза и всеобхватна, като очертава план за възстановяване на домовете и подкрепа на засегнатите.

В изявление, публикувано в събота, дворецът излага стъпките си за справяне с кризата, включително осигуряване на питейна вода, храна и палатки в районите, засегнати от земетресението, и бързото възобновяване на обществените услуги

Въпреки бързата национална и международна реакция, окончателният брой на жертвите и обхватът на опустошението остават несигурни.

„Земетресението удари през нощта, задържайки много семейства в домовете им. Тъй като спасителните мисии продължават, има вероятност да бъдат открити още жертви и за съжаление броят на загиналите ще нарасне“, казва Аурид.

По подобен начин пълният мащаб на разрушението все още е неизвестен, като някои села са изравнени със земята, а други са частично повредени.

В допълнение към човешките жертви, земетресението е унищожило важни исторически обекти.

„Една от най-големите ни загуби е джамията Тинмел. Приятел, който работи по защитата на историческите обекти на Маракеш, ми се обади, ридаейки за срутването му. Той изказа съболезнованията си, сякаш Тинмел е починал човек,” казва Аурид.

Джамия от 12-ти век е построена от династията на Алмохадите, която управлява голяма част от Северна Африка и Испания. Средновековната династия установява първата си столица в отдалечените планини Висок Атлас, преди да продължи да превзема Маракеш.

Мароканските медии съобщиха, че части от джамията Тинмел са се срутили, а снимки, разпространявани онлайн, показват срутени стени и големи купчини отломки.

Някои сгради в стария град на Маракеш, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, претърпяха големи щети, но някои важни обекти, включително площад Джемаа ел-Фна и джамията Кутубия, изглежда са останали непокътнати.

Проблясък на надежда

Въпреки че усилията за възстановяване ще бъдат обширни и продължителни, изискващи значителни ресурси и време, международната реакция и подкрепата на жертвите донесоха искрица надежда на Аурид и много други мароканци.

„Международната подкрепа, която усетихме, особено от арабския и мюсюлманския свят, е огромна. Получих съобщения от хора от много страни в региона – Катар, Тунис, Ливан, Алжир, Мавритания и др. Тази солидарност ни помага да облекчим болката си“, казва Аурид.

„Изливането на подкрепа от страни като Алжир също не остана незабелязано. Солидарността във времена на трагедия надхвърля политическите различия, подчертавайки дълбоко вкоренените човешки и културни връзки между нас“, добавя той.

След земетресението съседен Алжир предложи да отвори въздушното си пространство, за да позволи на хуманитарна помощ или полети за медицинска евакуация да пътуват до и от Мароко. Той също така предложи да изпрати екипи за спешна помощ, за да помогне.

Алжир затвори въздушното си пространство за марокански самолети, след като правителството му прекъсна дипломатическите отношения с Мароко през 2021 г. поради поредица от въпроси, включително спор за територията на Западна Сахара.

Въпреки че реагирането на кризата е непосредствен приоритет, това трагично събитие има потенциала да прекрои и подобри отношенията между нациите в дългосрочен план, казва Аурид, който добавя, че кризата може също така да предизвика погрешни схващания между двете страни.

„Някои от погрешните представи сред алжирците за мароканците може да се променят след тази трагедия“, обяснява той.

Въпреки безпрецедентния обхват на тази криза и оставените от нея рани, Aourid е сигурен, че ще извади най-доброто от хората, демонстрирайки силата на човешката солидарност във времена на бедствие.

„Докато Мароко се бори с последиците от това бедствие, има надежда, че ще излезе по-силен и по-добре подготвен за бъдещето“, казва той.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР