В разгара на вота за местна власт покрай изборните резултати

...
В разгара на вота за местна власт покрай изборните резултати
Коментари Харесай

Не един, а пет тунела ще минават под Шипка

В разгара на вота за локална власт около изборните резултати се прокраднаха две значими инфраструктурни вести. Дълго отлаганото създаване на тунел под връх Шипка поема към първа копка. Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) обяви, че търси строител. Леко оживление има и към автомагистрала " Черно море "  - на ход е процедура за избор на архитект.

Новината, че започва процедура за тунела под Шипка, е изненадваща, тъй като единствено преди месец от АПИ обясняваха, че за плана няма пари и той евентуално ще разчита на финансиране от Европейски Съюз, само че по бюджета за идващия програмен интервал - 2021-2028 година Явно държавното управление е решило да печели време, като избере реализатор с социална поръчка " под изискване ". В тръжната документи е посочено, че договорът с определения строител ще влезе в действие, когато бъдат налични парите.  

Има и друга изненада - съгласно оповестената от АПИ социална поръчка през прохода под връх Шипка вместо един огромен ще минават пет дребни тунела с обща дължина 4 км. Прогнозната цена е 320 млн. лв. с Данък добавена стойност. Планът е пътят през прохода да е подготвен за 1550 дни, т.е. най-рано през 2024 година, и то в случай че не се натрупат познатите проблеми с отчуждавания, тъжби и впрочем. Кандидатите имат период да подадат предложения до 5 декември.

Преодоляването на Шипка  - фантазия от 70-те години на предишния век, все се отсрочва поради липса на финансиране. 

Бъдещото трасе ще е с дължина 10.5 км - 7.6 км ново шосе плюс реорганизация на 2.9 км от съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък. Планината ще бъде пробита от пет тунела, като главният ще е с дължина 3.22 км, а останалите ще са къси - 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Проектът включва още един подлез, шест моста и 12 армирани насипа.

Срокът за осъществяване на поръчката е 1550 дни, или малко над четири години. Според изискванията на търга обаче договорът влиза в действие чак откакто бъде обезпечено финансиране. Това ще може да се случи евентуално най-рано при започване на идващия програмен интервал - през 2021 година Което значи, че в най-оптимистичния сюжет тунелът може да бъде приключен през 2025 година

АПИ реанимира и концепцията за автомагистралата сред Варна и Бургас. Преди дни бе открита обществената поръчка за изготвяне на уголемен абстрактен план за автомагистрала " Черно море ", като изпълнителят ще би трябвало да направи и инженерно-геоложки изследвания на трасето. Само тази първа фаза част от дейностите - изследвания и планиране, ще струва 14.4 млн. лв.. Според Интегрираната транспортна тактика на държавното управление (2017-2021 г.) магистралата ще глътне 430 млн. лв.. " Черно море " ще свърже " Хемус "  с " Тракия ". Началото на аутобана ще е край с. Слънчево, Варненско, а краят - до селата Приселци и Ветрен, Бургаско.

Надеждите, че бързата връзка между Варна и Бургас може да се построи посредством публично-частно партньорство, се оказаха напразни - кандидат-инвеститори по този начин и не се откриха. Изграждането на автомагистрала “Черно море ” може да стане с пари от държавния бюджет или по оперативна стратегия, разясни при започване на годината регионалният министър Петя Аврамова. 

 

 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР