В разгара на най-горещите дни в годината, с коктейл в

...
В разгара на най-горещите дни в годината, с коктейл в
Коментари Харесай

Няколко трика за кожа без стрес през лятото

В разгара на най-горещите дни в годината, с коктейл в ръка и положително въодушевление на плажа, би трябвало да признаем, че лятото не носи единствено положителни страсти. Напротив, то може да аргументи сериозен стрес за нашето тяло, а като доктор няма по какъв начин да не отбележа, че точно стресът е в основата на множеството здравословни проблеми. Рязкото повишение на температурите, в композиция с смяната във влажността на въздуха може да увеличи интензивността на себацейните жлези. Това от своя страна прави мазната кожа да наподобява още по-лъщяща, а сухата – неизбежно да наподобява по-груба, повяхнала и лишена от прохлада. Едновременно с това интензивното слънчево греене способства натрупването на повече меланин в кожата. И в случай че хората всеобщо свързват по-дългия престой на плажа с по-шоколадов загар, малко на брой са тези, които осъзнават, че слънчевото изгаряне, според от тежестта си, може да аргументи съществени вреди на кожата, в това число рак. Не на последно място, топлината и влагата отварят порите, а комбинацията от нечиста среда и нараснало омазняване покачва риска от тяхното следващо задръстване, което може да утежни положението на кожата при хора склонни и страдащи от акне.

И защото всичко това трансформира лятото в едно съществено предизвикателство за кожата ни, в идващите няколко реда може да прочетете кои са дребните промени в рутината ни, посредством които може да изглеждаме и да се усещаме добре и през топлите месеци:

1. Време е за промяна освен на дрешника, само че и на тоалетката ни.

И по този начин, както на прага на лятото прибираме зимните облекла и ги подменяме с летни, несъмнено имаме потребност и от смяна в измивния артикул. Ако през студените месеци подхранващите клийнзъри са за предпочитане, през лятото е добре да ги сменяем с  такива, които понижават омазняването и балансират pH-то, като хората с по-суха кожа е добре да заобикалят продуктите, които са на основата на пяна и които съдържат алкохоли.

2. Антиоксиданти има както в храната, по този начин и в козметиката.

Витамин C е един от най-мощните познати антиоксиданти. Съдържа се в цитрусовите плодове, шипките, лютите чушки. Що се отнася до кожата витамин C работи протектиращо по отношение на свободните радикали в околната среда, които се натрупват в кожата денем. Именно по тази причина, серумите съдържащи витамин C, са изключително подобаващи за лятото и е добре да се нанасят заран в композиция със слънцезащитен артикул, като по този метод те освен подкрепят хидратацията и колагеносинтезата, само че бранят кожата ни от вредностите, които ни заобикалят.

3. Инвестирайте в добър хидратиращ артикул.  

Нивото на хидратация в кожата е основен маркер, що се отнася до типа ѝ, държанието ѝ и здравето ѝ. А в основата на всичко това стоят молекулите хиалуронова киселина. Затова точно топлите месеци са времето, когато би трябвало да наблегнем на хидратиращи маски, които е добре да се употребяват два пъти седмично, на ежедневна приложимост на хидратиращ крем и серум, както и на професионални хиалуронови лечения при експерти.

4. Без грим на плажа.

Що се отнася до декоративната козметика, кожните лекари постоянно сме единомислещи. През лятото е добре да заобикаляме тежкия грим, да сменяем покривния декор дю загар с по-лек подобен, а когато използването му е неизбежна, постоянно да го отстраняваме добре с верните артикули. Все отново лятото е сезонът, в който луничките и лекият здравословен загар са   модерни, тъй че несъмнено може да оставим гримове за есента и да позволим на кожата ни да диша.

5. Слънцезащитата е наложителна.

До болежка познато и въпреки всичко настоящо. Слънцезащитният крем е нашият най-хубав другар през този сезон. Минерален или химичен, тениран или без цвят, използването му би трябвало да е ежедневна, честа, като нужното количество за лицето и деколтето се събира върху показалеца и междинния пръст на ръката ни. По този метод се пазим по едно и също време от прибързано фотостареене и от слънчево изгаряне, което е една от водещите аргументи за поява на рак на кожата в зрелост.

6. Красивата кожа е хубавичко кожа

И защото явно мощните UV лъчи и нападателните климатични условия неизбежно работят стресово на кожата, ние би трябвало да се стремим да водим уравновесен метод на живот и да редуцираме оптимално всички нездравословни фактори в всекидневието си. Така да вземем за пример, сладките безалкохолни питиета, които са по този начин жадувани в топлите дни несъмнено би трябвало да бъдат сменени с най-малко 2,5 литра вода дневно. Друга опция, да вземем за пример във връзка с пушачите, са така наречен различни артикули на тютюнопушенето, при които липсва развой на горене, пушек, и надлежно отделяните отрови са доста редуцирани. Такива са устройствата за нагряване на тютюн, вейп продуктите и други Но естествено, цялостното самоограничение е за предпочитане.

Изобщо в един сезон като лятото, който е по едно и също време по този начин обичан, само че и рисков за кожата, би трябвало да потърсим вярната формула за нашето тяло, тъй като положението му през всички сезони е отражение най-много на метода ни на живот.

Нашият създател

 Илиана Георгиева е доктор по дераматология с богат опит в региона на клиничната и естетичната дерматология. Професионалните ѝ ползи засягат инжекционните процедури и лазерното подмладяване на кожата. В момента работи в естетична клиника Dr. Denkova Dermatology. Занимава се с диагностика и лекуване на разнообразни болести на кожата. Притежава публична тапия по дерматоскопия от Италия, както и документи за работа с енергийно-базирани устройства, също от Италия, слагане на дермални филъри и ботокс.

Илиана Георгиева е член на Български лекарски съюз и член на Европейска Асоциация по дерматология и венерология – EADV. Има участия в многочислени национални и международни конгреси и семинари в региона на кожните заболявания.

Висшето си обучение приключва в Медицински университет – София. Специализира една година в кожна клиника на УМБАЛ „ Александровска “, след което продължава своето професионално израстване в Клиника по дерматология и венерология към Военномедицинска академия – София. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт от Факултета по публично здраве към МУ – София.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР