В разгара на лятото сме и сезонът по родното Черноморие

...
В разгара на лятото сме и сезонът по родното Черноморие
Коментари Харесай

На Тасос 8 възрастни и 8 деца ядат до насита прясна храна за 180 евро СНИМКИ

В разгара на лятото сме и сезонът по родното Черноморие тече с цялостна пара, само че без да е напълнен потенциалът на хотелите, заведеният също не са фул макс. Причините са сложни и не трябва да ги премълчаваме, нищо че можем да бъдем жигосани като следващата медия, която прави анти-реклама на нашето море. Когато има предпоставки за рецензии, то е хубаво те да бъдат чути, а не проблемите да се замитат под килима и да си го караме на мускули.

Истината е, че българските туристи избират Турция и Гърция за летните си ваканции. И не, не се плашат, че водата по Черноморието е мръсна. Напротив, всички са наясно, че е чиста. Другаде е " ключът от бараката ". Просто комшиите оферират по-качествени артикули в чиниите, по-вежливи са, плажовете им са по-чисти, по-евтини, не те " дерат " за всичко и по този начин почивката се трансформира в действителност в такава.

За да не сме голословни взехме решение да дадем образец с една от най-посещаваните дестинации от българина в Гърция - остров Тасос. Местенце, което е притегателна мощ за доста хора, които не желаят и да чуят за другаде, щом един път се потопят в атмосферата му, вкусят от богатствата му и усетят гостоприемството на локалните.



Такъв е казусът с няколко бг фамилии, които за следващ сезон не се двоумят да отседнат точно на Тасос. Те наемат къща, находяща на 100 метра от плажа. Оборудвана с всичко належащо, тъй че хората да могат да изкарват времето си вътре - да готвят на нови уреди, да пускат децата да играят в двора, да се любуват на свободното си време. Още с настаняването приятните страсти започват, тъй като цента на нощувка за семейство с дете е 65 евро. Подобни могат да се намерят и в България, само че изискванията и удобствата сигурно няма да са 4 или 5 звездни, каквито са във въпросната къща на Тасос.



Близкият плаж - Platana beach, свети от непорочност и е невероятно да се видят фасове и всевъзможни отпадъци, които са " екстра " по родното Черноморие. Не е комплицирано да се поддържа - санкциите са солени, а хората съблюдават разпоредбите.

Шезлонгите и чадърите на брега на морето нa Platana beach са безвъзмездни. И няма условие за консумация, каквато е постоянно срещана в други гръцки курорти. Тук параленост с известни плажове у нас като " Градина ", Аркутино " или " Кабакум " няма да вършим, тъй като ще ви заболи главата.

Минаваме към заведенията за хранене и капанчетата в Тасос. Истински оазиси на удоволствието - и ето за какво: Със сметка от 180 евро 15-16 души (8 възрастни + 8 деца в случая) се хранят и пият щедро. Салати, предястия, съществени, морски блага - най-после от заведението наложително носят като комплимент десерти, домашното узо или гръцката ракия също не се заплащат. Гръцката салата коства 7 евро, само че е за отбелязване, че с нея се наяждат двама или трима. Порциите са солидни, а продуктите - пресни. Дзадзикито, с което върви узото е на цена от 3,5 евро. Сувлаките, рибени супи, разнообразни типове сирена, морски блага, пълнени патладжани, стекове. Всичко това в диапазона от 180 до 200 евро за тайфата от 16 индивида. Сами можете да сметнете какво значи това. А в този момент с ръка на сърцето кажете по кое време сметката по Черноморието за толкоз хора ще бъде 350-400 лв....



Завръщайки се на плажа следобяд е обикновено да ви се припие кафе, фреш или нещо освежително. Коктейлите вървят по 9 евро - Мохито, Куба Либре, Маргарите или Текила Сънрайс. Цена, която не е дребна, само че същите известни коктейли в Созопол са сред 22 и 30 лв.. Фрапето на плажа в Тасос е 3,5 евро, Лате Макиато е 4,5, а фрешовете са по 5.



Трябва да се каже, че даже нормално гръцко кафе се сервира по метод, който кара клиента да се усмихне, носи му въодушевление.



Плажовете в Тасос оферират разнообразни морски атракции, а на сянка зад първа линия има оборудвани стадиони за плажен волей, футбол или площадки за федербал или други игри. В България също това към този момент е стандарт, само че не на всички места.



Вечер кръчмите в Тасос са цялостни, а ситуацията с цените към този момент го описахме и е аналогично със сядането на заведение на обед. За феновете на пенливата течност конкретизираме, че бутилка бира Митос е 4 евро. 10 лв. е Загорката на множеството места по Южното Черноморие - от села и паланки - от Черноморец, през Китен и Приморско, до Лозенец, Царево, до Ахтопол.



Тиквичките на Тасос се сервират с връх...



Тъй като Тасос е остров е добре да се има поради, че до такава степен най-често се стига с ферибот. Цените за него са повече от алегорични - 3 евро за дете, 5 за възрастен и 25 за кола.

За край желаеме да сме ясни, че не молим да пренебрегвате нашенското море. То е ужасно и има доста хотелиери, ресторантьори и личен състав, който дава услуга на топ равнище. Но се губи в масата от фолк-манталитет и печалбарство. Крайният извод е, че човешкият фактор е най-съществен, а когато в прилежаща Гърция получиш и търпима цена, то изборът е явен. Поне към този момент!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР