В разгара на лятото корейски изследователи заявиха, че са създали

...
В разгара на лятото корейски изследователи заявиха, че са създали
Коментари Харесай

Революционен свръхпроводник предизвика оживление, но физиците остават скептични

В разгара на лятото корейски откриватели обявиха, че са основали свръхпроводящ материал, който работи при стайна температура - Свещеният Граал на актуалната физика с евентуално революционни приложения. Учените обаче остават скептични, защото тези резултати надалеч не са потвърдени, съобщи Франс прес. 

Неизвестен до момента екип от учени от Сеул заяви за опит с нов материал, наименуван LK-99, в предварителна обява, която към момента не е поместена в научно списание.

Южнокорейските учени приложиха завладяващо видео, показващо дребен куб, изработен от мед, фосфат и олово, който се носи над магнит, написа Българска телеграфна агенция. Съобщението провокира лавина от реакции в обществените мрежи, като доста фенове го възприеха като революционно изобретение, почтено за Нобелова премия.

Оттогава огромни лаборатории, главно в Китай и Индия, се пробваха да възпроизведат опита, само че без триумф. От теоретична позиция към този момент има няколко предварителни изявления, отбелязва  Хавиер Вилегас от френския Национален център за научни проучвания (CNRS). 

" Научната искра пламна и това е обикновено. Защото в случай че откритието се потвърди, това ще докара до софтуерна гражданска война ", сподели физикът.

Свръхпроводник със стайна температура " изцяло би трансформирал нещата ", съгласяват се негови сътрудници от CNRS.

Открити през 1911 година, свръхпроводящите материали вършат допустимо провеждането на електрически ток без никакво противодействие и затова без загуби. За разлика от тях при стандартните проводници, като тези в тостерите да вземем за пример, част от тока се трансформира в топлинна сила, което води до загуба на електрическа сила.

Свръхпроводящите бобини основават мощни магнитни полета, които се употребяват в апаратите за ядрено-магнитен резонанс, в ускорителя на частици в ЦЕРН, в японския първообраз на трен Маглев, който левитира над релсите...

Запазена за нишови приложения, технологията не може да бъде създадена в по-голям мащаб, защото има една основна спънка: тя работи единствено при извънредно ниски температури (около -250 градуса), което изисква комплицирани и скъпи съоръжения. Следователно свъхроводимостта при стайна температура е фантазия на физиците от 120 години, отбелязва Жулиен Боброф, професор в университета Париж-Сакле и откривател в Лабораторията по физика на твърдото тяло.

С нейните резултати на магнитна левитация учените си показват носещи се във въздуха  болнични мебели, с цел да се избегне контакт с бактерии на земята, или летящи килими в коридорите на метрото...

Най-важният прогрес би бил обвързван със съхранението и преноса на електрическа енергия, имайки поради, че понастоящем сред 10 и 15 % от създадената сила се губят.

Усвояването на свръхпроводимостта би довело до обилни икономии на сила, като да вземем за пример " премахването на един или два нуклеарни реактора във Франция ". 

Въпреки това учените резервират самообладание, тъй като очакванията им към този момент са разбивани. " През последните 30 или 40 години се появяват известия за свръхпроводници, при които е преодоляна пречката с извънредно ниските температури, и множеството от тях се оказват подправени ", споделя професор Боброф. 
       
Причината, заради която свръхпроводящият материал LK-99 провокира толкоз доста звук, е, че опитът наподобява " елементарен за възпроизвеждане, даже за фен ", добавя физикът.
       
Благодарение на възходящото въздействие на обществените мрежи информацията, подсилена от силата на изображенията, се популяризира стремително. " За първи път сходно известие е съпроводено от видео и доста хора го възприеха като доказателство ", отбелязва Боброф.

" Само че това видео не съставлява научно доказателство. Вероятно LK-99 е това доказателство, само че тези, които са наясно, знаят, че има материали, левитиращи по същия метод, само че не са свръхпроводници ", изяснява физикът. 

" Извънредните изказвания изискват изключителни доказателства ", споделя професор Тоби Перинг, академик от Лабораторията за неутрони и мюони ISIS във Англия.

Резултатите би трябвало да бъдат възпроизведени най-малко един път. " Ще имаме по-ясна визия след няколко седмици или най-малко се надявам да е по този начин, имайки поради реакцията на обществеността ", споделя Хавиер Вилегас. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР