В разгара на летния сезон, слънцезащитните кремове и гелове станаха

...
В разгара на летния сезон, слънцезащитните кремове и гелове станаха
Коментари Харесай

Внимавайте: Изхвърлете старите плажни млека, предизвикват рак

В разгара на летния сезон, слънцезащитните кремове и гелове станаха най-купуваният артикул в дрогериите. Изборът на множеството са към този момент тествани или предложени марки, откакто се се убедили в качеството им, само че не са малко и колебаещите се артикули с какъв предпазен фактор и съставки да купят. В последните години настояща е и модата – без плажни масла и гелове. Феновете на това разбиране са уверени, че всички артикули за излагане на слънце са рискови и повреждат кожата. Така или другояче разногласието дали лажните масла са рискови или безусловно нужни не е спирал.

Оттам и алтернативата какъв артикул да изберем – артикул с висок или по-нисък фактор. Никой обаче не смее да твърди, че кремовете могат да предпазят кожата 100% от UV лъчите.

Експертите настояват, че в идеалния случай при нанасяне на артикул със SPF 30 кожата ще се зачерви 30 пъти по-бавно, в сравнение с в случай че няма нанесен крем. Експертите считат, че SPF 30 блокира към 97% от слънчевото лъчение.

Също по този начин се признава, че разликата сред SPF 15, SPF 30 и SPF 50 в действителност не е толкоз огромна и млеката със междинния фактор и тези с 50 ще ви защитят съвсем еднообразно. Все отново не се заблуждавайте, че високият фактор ще ви разреши да се печете на Екватора.

Оказва се, че продуктите с по-голяма цифра постоянно подтикват рискови промени в държанието ни на слънце. Френски учени потвърждават, че почиващите прекарват повече време на плажа, когато употребяват крем с фактор 30, вместо по-нисък, тъй като считат, че по този начин са защитени от изгаряне и не помнят да нанасят защитния крем още веднъж.

За страдание, доста от летовниците нанасят плажното мляко един път и се пекат няколко часа, само че това не прави работа. В упътванията на етикетите на съвсем всички артикули се предлага на всеки 2 часа намазването да се повтори, а в случай че влизате в морето, това е безусловно наложително.

Мнозина си вършат и следните опити – смесват артикули с SPF 20 и SPF 30, като считат, че подобен микс може да ги отбрани по-добре. В най-хубавия случай потреблението на два продукта поотделно ще ни защищити. И този случай има особености – в случай че смесим два течни продукта, отбраната на кожата може да стане даже по-малка, тъй като продуктът с по-рядка консистенция ще разреди формулата.

Освен това съставените елементи в състава на обособените артикули може да взаимодействат между тях и изцяло да ни лишат от отбрана. Така че по-добре се доверете на класическия принцип – ползвайте един тип артикул.

Мазилата с SPF-фактор са рискови

Напоследък хората употребяват с доза боязън слънцезащитните артикули, повлияни от предизвестията на специалисти, че съдържат съставки, нездравословни за кожата и могат да причинят в това число и рак.

Изследванията на 12 съществени съставки демонстрират, че най-проблемен е оксибензонът, който се употребява в множеството слънцезащитни средства поради способността му да блокира дейно UVA и UVB лъчите. Има обаче доказателства, че оксибензонът се гълтам от кожата по-дълбоко и по този начин въздейства на естествената функционалност на хормоните, което се потвърждава при проучвания на резултата върху мишки.

Това звучи доста стряскащо, само че нови проучвания потвърждават, че с цел да бъде реализиран същия резултат като при лабораторните мишки, би трябвало да употребяваме слънцезащитни артикули в продължение на 227 години. Що се отнася до слънцезащитни средства, които употребяват цинков оксид и титаниев диоксид, те не всеки път подхождат на посочения на опаковката SPF и постоянно не обезпечават цялостна отбрана.

В последна сметка значимо е освен да се намажете щедро с плажното масло, а да спазвате и обикновеното предписание да не се печете на плажа в рисковите часове – сред 14 и 16,30 часа, когато слънцето е най-силно и рисково.
Обърнете внимание и на облеклата, които обличате – специалисти демонстрират, че плътните тъкани, като деним, коприна, полиестер, пазят кожата по-добре от памука и лена.

Разбира се, в случай че кожата ви е по-тъмна, тя е по-устойчива на слънчевите лъчи и се нуждае от по-малко отбрана.

Внимавайте с количеството крем

Ясно е, че с цел да има резултат, мазилата за плаж се нанасят в задоволително количество. Мнозина пестят от продуктите, които по никакъв начин не са евтинии се мажат нищожно, т.е. употребяват 25-50% от нужното количество.

В идеалния случай, възрастните би трябвало да употребяват към 30 мл слънцезащитен артикул, с цел да обзет всички открити елементи на тялото, и да го създадат 15-20 минути преди да се изложат на слънце, с цел да стартира да работи продуктът. Затова и не е добра концепция да отидете на плажа и там да се мажете непосредствено под слънчевите лъчи.

Ако съпоставим лосион с SPF 30 и спрей със същия фактор, от позиция на успеваемостта, в лабораторни условия, ще са напълно идентични. Все отново кремообразните артикули се нанасят по-лесно в задоволително количество, до момента в който спреят образува по-тънък пласт. Освен това при спрейовете има риск от поемане на минерали и химични субстанции, които попадат във въздуха.

Изхвърлете старите кремове и гелове

Ако ви е останало плажно мляко от предишното лято, никога не го използвайте още веднъж, тъй като то може да предизвика рискови реакции на кожата, в това число рак, предизвестяват някои специалисти. Те предлагат старите флакони и тубички да идат на боклука, даже микстурата да е още в период.

Срокът на валидност на слънцезащитните средства е стеснен – нормално до 3 години в затворен флакон и към година след отварянето.  Но в случай че се постанова да избираме сред слънцезащитен крем с изминал период на валидност и цялостната му липса, първото въпреки всичко е за предпочитане.

Изследвания на френски учени са посочили тревожни резултати – след година, слънцепредпазният филтър октокрилен се трансформира в молекула бензофенон, която има свойството да прониква дълбоко в кожата и има прекомерно съществени последствия.

Изследователите изясняват, че бензофенонът може да провокира обриви, възпаления и реакции на свръхчувствителност, само че също по този начин рак на черния дроб или лимфоми. Това се видя в извършените опити над животни. Молекулата на бензофенона въздейства и на щитовидната жлеза, както и на детеродните органи, настояват учените.

Френските откриватели предлагат да се употребяват единствено масла и кремове, които не съдържат октокрилен и бензофенон. Те упорстват производителите още занапред да не употребяват тези две вещества и

Препаратите за плаж с търпими цени

Тази година, цените на плажните масла и млека не са ниски, само че цената не се е покачила фрапантно, има и доста промоции, удовлетворени са купувачите. Тубичка от 200 мл. на положителните марки коства над 20 лв., като надлежно тези с по-висок фактор са и по-скъпи.

Ако шишенцето на „ Нивеа ” с фактор 30 коства към 19 лв., маслото с 20 SPF е към 15. В момента пък, в огромните дрогерии има и промоции и сериите на известната немска марка костват и с няколко лв. по-малко.  

Бронзантите се оферират за малко повече, поради спомагателната екстра за набиране на бърз и ослепителен загар. За фактор 30 ще платите към 23-25 лв., а за фактор 50 – към 27- 30 лв..

Плажните млека на „ Гарние ” са с една концепция по-евтини – препаратите костват сред 17 и 22 лв., само че сега и тези серии се радват на понижение и може да ги купите иза 14 лева

Слънцезащитни смазки на български компании, обогатени с разнообразни съставки, като каротен и ментол, се оферират на цени сред 12 и 15 лв..

И това лято, сериите на „ Бочко ” са в цялостен комплект по щандовете на магазините за козметика. Слънцезащитният спрей с висока отбрана коства малко над 17 лв., а мазилата с по-нисък фактор може да намерите и за 12-14 лв..

Млякото за след слънце с ментол се продава единствено за 6 лв..

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР