В разгара на изключително сериозната криза в държавното обвинение, ръководителят

...
В разгара на изключително сериозната криза в държавното обвинение, ръководителят
Коментари Харесай

Гешев излезе в отпуск по лични причини и заплаши със сериозни разкрития в понеделник

В разгара на извънредно сериозната рецесия в държавното обвиняване, ръководителят му – основният прокурор Иван Гешев, разгласи, че излиза в отпуск „ по персонални аргументи “. Новината заяви самият той, като се включи в днешното съвещание на Пленума на Висшия правосъден съвет онлайн. По време на няколкочасовото съвещание на кадровиците Гешев изясни още, че в понеделник е свикан в 10 ч от Софийската градска прокуратура по формираната инспекция за търговия с въздействие, предизвикана от неговите лични изявления от предишния понеделник, както и изказванията на заместника му Борислав Сарафов.

След това основният прокурор разгласи, че е твърдо решил да прави разкрития за политическото въздействие във Висш съдебен съвет.

„ От това ще има огромен позор за една огромна част от членовете на Висш съдебен съвет, който позор няма да е за основния прокурор и прокуратурата. За благополучие няма да е и за целия Висш съдебен съвет “, сподели той.

Според него всичко това ще подейства „ очистващо за политическото въздействие в правосъдната власт “. “Твърдо уверен съм да го направя, тъй като е време политиката, в това число и в лицето на Висш съдебен съвет, да излезе от правосъдната система “, сподели Гешев.

" Няма следствена загадка, има инспекции по реда на правосъдния закон, не се тормозя, само че държа да го кажа на съответните способени органи. Призован съм да дава документи, обстоятелства и доказателства, и съответните пояснения ", сподели Гешев.
Извънредно 
След дебатите Пленумът реши да разиска на особено изключително съвещание сигнала на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов против началника му. То ще бъде планувано от служебния министър на правораздаването Крум Зарков. В сигнала до Висш съдебен съвет Сарафов твърди, че Гешев е уязвил престижа на правосъдната власт и е нарушил Конституцията и желае от правосъдния съвет да образува дисциплинарно произвеждане против него.

Идната седмица съветът ще би трябвало да се произнесе по настояването на шестима членове на прокурорската гилдия за отстраняването на Иван Гешев. По време на разискванията през днешния ден излиза наяве, че е допустимо да има още претенции за премахване на основния прокурор. Право на такова имат петима членове на съвета или служебния министър на правораздаването. В последните две години, Гешев мина през две такива процедури.
Без ресторант Иван Гешев заявява, че не употребява почивната база в Боровец за персонални потребности, както твърди заместникът му Сарафов. „ Не съм употребил базите на прокуратурата отвън съблюдаване на разпоредбите на прокуратурата и отвън нормативните условия. В тази база се съблюдава реда, както и в останалите бази. Това може да се потвърди през документи. Не употребявам аз базата, посещавали са я доста лица от и отвън правосъдната власт. Това също може да бъде потвърдено с документи, както и със свидетелски показания от чиновници в базите “, изясни Гешев. После добави: „ Предвид обстановката към мен в последните години, съм посещавал, с дребни изключения, единствено бази на прокуратурата. Н е мога да си разреша да навестявам други места. Не съм ходил съвсем на ресторант ".
 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР