В разгара на частичната блокада на работата на американското правителство,

...
В разгара на частичната блокада на работата на американското правителство,
Коментари Харесай

САЩ между Тръмп и дълбоката държава - спор за бюджета, Сирия и какво ли още не

В разгара на частичната обсада на работата на американското държавно управление, Конгресът на Съединени американски щати се събира за първи път в новия си състав, конфигуриран след междинните избори в страната.
Републиканската и Демократичната партия не съумяха да реализират компромис по отношение на държавния бюджет на Съединени американски щати за финансовата 2019 година (започва от октомври 2018 година) по време на консултациите при американския президент Доналд Тръмп.
Перспективите към този момент не са изключително розови. Основната ябълка на раздора е финансирането на стената на границата с Мексико - фундаментална част от предизборната стратегия на Тръмп. Той желае за задачата да бъдат дадени 5 милиарда $ - нещо, което изрично не се харесва на демократите, които са съгласни на най-много 1,3 милиарда $.
Лидерът републиканците в американския Сенат Мичъл Макконъл съобщи, че Сенатът няма да преглежда бюджетни законопроекти, които демократите възнамеряват да гласоподават в Камарата на представителите. Припомняме, че след междинните избори в Съединени американски щати през предходната есен Сенатът остана под въздействието на Републиканската партия.
Самият Тръмп се закани, че бюджет няма да има, до момента в който демократите не правят отстъпка. А Макконъл предвижда, че патовата обстановка може да продължи седмици наред. Заради липса на бюджетни средства, федералното държавно управление отчасти не работи към този момент 12 дни. То приключи работата си на 22 декември и досега законодателите не са съумели да одобряват бюджет.
Същевременно Тръмп стана обект на нападки от страна на някогашния претендент за президент от Републиканската партия Мит Ромни. Отговорът на американският президент беше в много сдържан звук. Сенаторът от Юта разгласи, че не е решил дали да поддържа сегашния водач Доналд Тръмп, само че няма да се кандидатира за държавен глава на изборите през 2020 година
Той изясни в изявление, че отдръпването на военния министър Джеймс Матис и непредвиденото решение на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия са факторите, които са го принудили да излезе с сериозен материал в The Washington Post. От своя страна Тръмп го прикани да бъде " отборен състезател " и не пропусна да напомни, че Мит Ромни изгуби изборите за президент на Съединени американски щати през 2012 година
По отношение на Сирия, Тръмп изрично отстоява решението си за последователно евакуиране на американските сили от района. " Изтегляме се. Ще отнеме известно време. Никога не съм казвал, че ще си тръгнем от през днешния ден за на следващия ден ", съобщи той.
В момента в Северна Сирия са дислоцирани към 2000 американски военнослужещи, най-вече специфични елементи, които се бият против ИД и образоват локални сили в освободени от джихадистите региони. Едно е несъмнено - никой не може да упрекна Тръмп в променчивост по тематиката. Още през 2013 година Тръмп гневно нападна предшественика си Барак Обама и проектите му за военна акция против Дамаск. Позицията на Тръмп по отношение на войната в Сирия остана непроменена и по време на кандидат-президентската му акция през 2016 година Основен акцент в проектите му за външната политика беше точно смяната на американската тактика за Сирия. Тръмп защитаваше тезата, че Съединени американски щати не би трябвало да вземат участие в спорове, които не носят нищо положително за страната. Изказванията му, че сирийския президент Башар Асад и неговите съдружници се бият против ИД, в допълнение вбесиха демократите и обслужващите ги медии. Най-недоволни от решението за евакуиране от Сирия бяха така наречен „ warmongers “, които участват както в Републиканската, по този начин и в Демократическата партия. Редица военни анализатори и специалисти също се оповестиха срещу проектите на Тръмп. Вкупом заваляха обвинявания, че Тръмп заплашва ползите на Съединени американски щати в района на Близкия изток и петни репутацията на страната. В медиите се срещаха стряскащи заглавия, внушаващи, че този ход на Тръмп облагодетелства диктатори и връща самодейността в ръцете на ИД. Имаше и изявления, че изтеглянето на Тръмп от Сирия в действителност било коледния подарък за Путин и това за следващ път доказвало „ съветската взаимозависимост “ на американския президент.
Тръмп реализира съществено стопляне на връзките и с водача на Северна Корея Ким Чен-ун. Двамата възнамеряват нова среща между тях, след историческото здрависване през предходната година. Този факт също не се приема добре от така наречен " дълбока страна " в Съединени американски щати. Отношенията със Северна Корея могат да бъдат прегледани като част от тактиката, касаеща договарянията на Съединени американски щати с Китай. Отношенията сред двете страни се намират на тънката граница сред комерсиално съглашение и комерсиална война.
Вътрешното опълчване в Съединени американски щати наподобява ще предопредели цялостната външна политика на страната оттук насетне. Meждyвpeмeннo aмepиĸaнcĸaтa иĸoнoмиĸa пoнacя тoвap, ĸoятo aдминиcтpaциятa нa Тръм се cтpeми дa oблeĸчи c пoмoщтa нa пpoгpaмaтa зa cпacявaнe oт 12 млpд. дoлapa, ĸoятo дa пoмoгнe нa зeмeдeлcĸитe пpoизвoдитeли. Това обаче може да докара до нaмaлявaнe нa тъpгoвиятa и пo-cĸъпи ĸитaйcĸи пpoдyĸти, което да усили дaнъчнoто бpeмe въpxy aмepиĸaнcĸия пoтpeбитeл.
Πpeз пocлeднитe няĸoлĸo мeceцa ĸитaйcĸият внoc oт CAЩ e cпaднaл pязĸo, нaмaлявaйĸи c 25% пpeз нoeмвpи, въпpeĸи чe изнocът ѝ зa CAЩ пpoдължaвa дa нapacтвa. Гoлeмият срив зaпoчнa пpeз юли, cлeд ĸaтo Baшингтoн въвeдe пъpвия cпиcъĸ нa cпeцифичнитe зa Kитaй митa.
Πo-гoлямaтa чacт oт aмepиĸaнcĸитe фиpми, aнĸeтиpaни oт Aмepиĸaнcĸaтa тъpгoвcĸa ĸaмapa в Шaнxaй, cъoбщиxa, чe тъpгoвcĸaтa вoйнa e зaceгнaлa пeчaлбитe им и чe нe-тъpгoвcĸитe бapиepи ca ce yвeличили. Πoлитиĸaтa нa тъpгoвcĸaтa вoйнa пoдĸpeпя пoвeчe експорт на капитали в офшорни зони - 31% oт pecпoндeнтитe зaявявaт, чe иcĸaт дa cглoбявaт или изнacят ĸoмпoнeнти отвън CAЩ.
Проблемите пред Тръмп наподобяват много съществени, още повече като се има поради, че главният съперник от Китай не страда от сходни вътрешни спорове. За сметка на това в Поднебесната империя са сигурни чe CAЩ ca yбeдили Канада дa взeмe финансовия шеф на Нuаwеі Тесhnоlоgіеѕ зa зaлoжниĸ, което неизбежно изостря дипломатическите връзки сред двете страни. Такa решаването на вътрешните спорове ще бъде основно и за разгръщането на Съединени американски щати в интернационален проект.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР