В Районен съд – Враца се състоя симулативен съдебен процес

...
В Районен съд – Враца се състоя симулативен съдебен процес
Коментари Харесай

В Районен съд – Враца се проведе симулативен съдебен процес по откъс от романа „Железният светилник“

В Районен съд – Враца се състоя привиден правосъден развой по фрагмент от романа „ Железният светилник “ на Димитър Талев.

Участие в него взеха възпитаници от 12 „ А “ клас със компетентност „ правосъдна администрация “ на СУ „ Иван Вазов “ – гр. Мездра. Съдебният развой се реализира под управлението на арбитър доктор Вероника Бозова от Районен съд – Враца и се осъществя по план „ Върховенство на правото през литература и философия “ на Съюза на съдиите в България.

Учениците влязоха във всички функции на лицата, които вземат участие в един същински правосъден развой по наказателно общ темперамент дело – съдии, прокурор, обвиняем, бранител, потърпевши, очевидци и специалисти. Пред съученици и посетители бе показан фрагментът от романа „ Железният светилник “ със гибелта на Катерина. Младата жена е забременяла от безпаричен занаятчия, който работи в къщата на паралия. Майка й Султана взема от знахарка запарка, която й дава, с цел да пометне Катерина нежеланото от Султана бебе. Вследствие на изпитата запарка Катерина умира. Повдигнатото от прокурора по делото обвиняване против подсъдимата Султана е за по неволя причиняване на гибел. Макар и симулативно, делото мина през всички стадии на едно действително наказателно общ темперамент дело. След заседание, младите съдии, постановиха присъда.

 Те признаха подсъдимата Султана за невиновна в това по несъобразителност да е предизвикала гибелта на щерка си Катерина и я оправдаха по повдигнатото обвиняване. Съдът призна подсъдимата за отговорна в това, че е дала на Катерина отварата за спиране на бременността, само че е настъпила гибелта й по изключително непосилен метод и я осъди на „ отнемане от независимост “ за период от три години и осем месеца, като отсрочва осъществяването на наказването за период от три години. Съдебният състав от възпитаници осъди Султана да заплати на брачна половинка си и татко на Катерина Стоян 60000 лв. за претърпени неимуществени вреди, в резултат на гибелта на щерка му.

„ Учениците съумяха да се вживеят в своите функции, работиха по това дело с огромен интерес и резултатът, както видяхме, е доста добър. На 8 декември в една от аулите на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ ще се организира конференция за този привиден правосъден развой, който, с изключение на във Враца, се разиграва и в Русе. Идеята на конференцията е правосъдните сформира от възпитаници от двата града да стимулират своите решения по делото, а точно по какъв начин осъщественото в романа е интерпретирано през призмата на актуалното законодателство “ - разяснява арбитър доктор Вероника Бозова от Районен съд – Враца.

Сред гостите в залата бяха ръководителят на Окръжен съд – Враца Надя Пеловска – Дилкова, Тодор Добрев – представител на Съюза на съдиите в България, Мариела Горанова – шеф на СУ„ Иван Вазов “ – гр. Мездра, класният началник на класа Йорданка Петкова, преподавателят по „ правосъдна администрация “ в същото учебно заведение Валери Йотов, посетители от РУО – Враца, възпитаници от ПГТР „ Димитраки Хаджитошин “ – Враца и други.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР