В Районен съд – Враца днес се проведе Ден на

...
В Районен съд – Враца днес се проведе Ден на
Коментари Харесай

В Районен съд – Враца ученици се състезаваха със знания от Конституцията на Република България

В Районен съд – Враца през днешния ден се организира Ден на отворените порти, който по традиция, спазвана от години, е постоянно обвързван с 16 април – Денят на Конституция на Република България. Различното тази година бе, че уредниците от съда бяха подготвили за учениците игра, в която да премерят знанията си за главния закон в страната ни.
В Районният съд гостува сборна група възпитаници от 8 до 12 клас на Професионалната гимназия „ Димитраки Хаджитошин “ в града, като с тях бе и педагогическият консултант на учебното заведение Виолета Евденов. От съда присъединяване в надпреварата взеха арбитър Вероника Бозова, която задаваше въпросите и арбитър Калина Христова, влезнала в ролята на жокер, който, спазвайки разпоредбите, помагаше на тимовете без да им споделя точния отговор. Играта бе сходна на известното телевизионно съревнование за възпитаници „ Това го знам “ на Българска национална телевизия и протече по неговия правилник.
Учениците се разделиха на три тима, чиято цел бе посредством познания за конституцията да печелят точки („ животи “). Играта мина в три кръга – първият бе с въпроси от затворен вид, вторият – с въпроси от отворен вид, а в третия участниците трябваше по фотография да разпознават знакови български политици от разнообразни столетия. В първите два кръга, свързани със познания за конституцията, учениците отговаряха на въпроси от четири категории – президент, национално заседание и министерски съвет; локална власт и самоуправление; правосъдна власт; съществени права на жителите. Състезанието беше извънредно забавно за учениците, те участваха интензивно и бе изключително оспорвано – най-хубавият тим бе единствено с една точка по-напред от другите два, като на финала точките бяха надлежно 15:14:14. „ Това беше концепцията ни – учениците да приложат знанията си от Конституцията на Република България и по един занимателен и изобретателен метод да научат нови неща от нея “ – разяснява арбитър Вероника Бозова от Районен съд – Враца. В края на надпреварата всеки от участниците получи по един образец от Конституцията на Република България и уверение за присъединяване си в Деня на отворените порти на Районен съд – Враца.  
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР