В района на Кавказ си задават въпроса има ли рискове

...
В района на Кавказ си задават въпроса има ли рискове
Коментари Харесай

Ще превърне ли Ердоган Карабах във втори сирийски Идлиб със същите терористи?

В региона на Кавказ си задават въпроса има ли опасности замразеният спор в Карабах в близко бъдеще да замязя на размразения Идлиб, където руснаци и турци се споразумяха, само че локални противоборстващи сили не стопират опитите да продължат войната до надвит край.
е не толкоз подходящо, колкото провокативно, единствено тъй като обстановката видимо припомня Сирия: води се опосредствана война сред Русия и Турция като в Идлиб.
 Войната в Нагорни Карабах: Ердоган не седна на масата с Путин, само че точно той победи Войната в Нагорни Карабах: Ердоган не седна на масата с Путин, само че точно той победи
Армения претърпя същински погром. Баку си върна заграбените земи от Ереван. Израелският президент Илхам Алиев е народен воин. Руси...
В Сирия Москва и Анкара поддържат взаимно враждебни сили, в Идлиб и в Закавказието има джихадисти, освен това в НКР те са същите от Идлиб. Там Анкара реши свои проблеми, само че и Русия е удовлетворена от тяхното доближаване, даващо опция за следене и влияние.
Например известният английски публицист и специалист по Кавказ Томас де Вал чака границата с Армения да бъде деблокирана – след успеха на Азербайджан у Анкара няма официални аргументи за продължение на полублокадата.
Баку е мощно заинтригуван да навлезе в арменската стопанска система, което би отслабило съветското въздействие. Очевидно Ердоган гледа далеко в бъдещето.
Руският политолог и изтоковед Олег Гущин смята, че Русия е губеща в обстановката, а турците по-скоро са спечелили, в сравнение с изгубили. В този подтекст Ердоган ще желае омиротворяване на региона и ще изведе оживелите терористи. „ Проектът Идлиб ” не може да бъде още един, тъй като и в Армения, и в Азербайджан има мощна държавност със съответните структури.
 Как миротворческият контингент в Нагорни Карабах пое задачата си (ВИДЕО) Как миротворческият контингент в Нагорни Карабах пое задачата си (ВИДЕО)
Вече е известно, че за надзор по осъществяване на договореностите по преустановяване на огъня и бойните дейности на територията на Нагорни К...
Проблемът е къде ще бъдат изпратени сирийските наемници. В Идлиб не е най-хубавият излаз за Турция, тъй като Ердоган в този момент прави всичко, с цел да не основава напрежение в връзките с Русия.
Във всеки случай взаимоотношенията сред руснаците и азербайджанците са доста положителни. Не на последно място това е постсъветско пространство.
Гущин напомня, че в Идлиб съветският контингент контактувал директно с турците, а не директно със сепаратистите, затова процесите за взимане на решения мощно ще се разграничават.
Автор: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР