В ранните часове на 6 юни започнаха да се появяват

...
В ранните часове на 6 юни започнаха да се появяват
Коментари Харесай

Защо язовирът Нова Каховка е толкова важен?

В ранните часове на 6 юни започнаха да се появяват първи смразяващи кръвта фрагменти – тонове вода, които минават върху разрушените стени на стратегически значимия язовир Нова Каховка в Южна Украйна.   Южното военно командване на украинската войска съобщи, че язовирът е бил взривен от съветските сили. Местният кмет, назначен от Русия, назова случилото се „ терористичен акт “.

Язовир Нова Каховка на река Днепър се намира на 30 километра източно от град Херсон. Неговото заличаване би имало редица обилни последствия за локалната област – и за по-широките военни старания на Украйна.

Защо язовир Нова Каховка е значим?

Язовирът пресича голямата река Днепър в Украйна, задържайки голям контейнер с вода. Самият язовир е висок 30 метра и необятен стотици метри. Построен е през 1956 година като част от Каховската водноелектрическа централа.

Резервоарът съдържа почти 18 кубически километра вода – почти същия размер като Голямото солено езеро в Юта. Спукването на язовира може да освободи стена от вода, която да наводни селища под него, в това число Херсон, който украинските сили си върнаха в края на 2022 година

Скоро откакто Украйна упрекна Русия, че е взривила язовира, ръководителят на област Херсон прикани жителите да изтеглят региона, предупреждавайки, че „ водата ще доближи сериозно равнище след 5 часа “

Водата от резервоара доставя полуостров Крим на юг, който беше анексиран от Русия през 2014 година -От него идва и водата за охладителните системи на АЕЦ „ Запорожие “ – най-голямата в Европа – на север.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР