В рамките на три десетилетия - от 1990 до 2019

...
В рамките на три десетилетия - от 1990 до 2019
Коментари Харесай

Тревожно увеличение на случаите на рак в света при хора под 50

В рамките на три десетилетия - от 1990 до 2019 година - се следи обезпокоително нарастване с близо 80% на диагностицираните случаи на рак измежду хората на възраст под 50 години. По-голямата част от записаните през 2019 година случаи са свързани с рак на гърдата, както бе обявено в списание BMJ Oncology.


Според откривателите най-бързо повишаване в границите на последните три десетилетия е записано при броя на случаите на рак на трахеята и рак на простатата, до момента в който броят на записаните случаи на рак на черния дроб при лица под 50-годишна възраст е намалял с малко под 3%.

За своя разбор екипът, управителен от Сюе Ли от Медицинския факултет на Джъдзянския университет в Китай, употребява изданието от 2019 година на поредицата проучвания " Глобална тежест на болесттите ". То съдържа данни, събрани сред 1990 година и 2019 година, за 29 типа рак в 204 страни, като се концентрира върху лица на възраст от 14 до 49 години. Според отчета през 2019 година измежду тях са били диагностицирани общо 3,26 милиона нови случая на рак - нарастване със 79% спрямо 1990 година

Подобрено ранно разкриване

Авторите на изследването допускат, че следеното от тях нарастване може да е обвързвано с усъвършенстваното ранно разкриване в индустриализираните страни.

Преди всичко обаче, с изключение на генетичните фактори, роля са изиграли нездравословното хранене, потреблението на алкохол и тютюн, неналичието на физически извършения, затлъстяването и високата кръвна захар.

Въз основа на своя разбор лекарите предвиждат, че до 2030 година броят на новите случаи на рак и обвързваните с тях смъртни случаи измежду хората под 50-годишна възраст ще се усили в международен мащаб с още 31% (диагнози) и 20% (смъртни случаи), като най-застрашени ще бъдат хората над 40 години. Само прегледът на развиването сред 1990 и 2019 година демонстрира, че в изследваната възрастова група са наранени най-вече хората на възраст от 40 до 49 години.

В съпътстващ коментар откривателите Ашли Хамилтън и Хелън Колман от Кралския университет в Белфаст оферират въвеждането на целенасочени ограничения за ранно разкриване на болестта за тази възрастова група.

За Хамилтън и Коулман резултатите от изследването слагат под въпрос възприемането на раковите болести, диагностицирани в по-младите възрастови групи: " Важно е да се образоват както обществеността, по този начин и здравните експерти по отношение на опцията за поява на някои типове рак при по-млади хора, с цел да се даде опция за по-ранно диагностициране, което от своя страна усъвършенства резултатите. "

Те пишат, че незабавно са нужни ограничения за предварителна защита и ранно разкриване, както и установяване на оптимални тактики за лекуване: По-младите пациенти имат разнообразни потребности от грижи и поддръжка.

Смъртни случаи под 50 години

Като цяло през 2019 година повече от 1 милион души на възраст под 50 години са умряли от рак, което съставлява нарастване с съвсем 28% спрямо 1990 година Най-много са смъртните случаи от рак на гърдата, трахеята, белия дроб, дебелото черво и стомаха, като най-вече са се нараснали смъртните случаи от рак на бъбреците и яйчниците.

От географска позиция най-високите равнища на заболеваемост от рак се следят в Северна Америка, Австрало-Азия и Западна Европа, само че в страните с ниски и междинни приходи също се следи нарастване на броя на случаите, изключително измежду дамите.

Поради особеното качество на данните от раковите регистри в другите страни е допустимо да има и незадоволително вписване или диагностициране на случаите на рак, показват създателите.

Констатациите също по този начин не са еднообразно използвани за всички страни по света, а Фолкер Арндт от Германския център за проучване на рака (DKFZ), който не е взел участие в проучването, споделя: " През последните 20 години в Германия не се следи нарастване на броя на новите случаи на рак при хората под 50-годишна възраст. " Въпреки това даже в страна, в която като цяло броят на заболелите не се усилва, се следи повишаване на броя на някои типове рак - в това число на кожата, гърдата, простатата и щитовидната жлеза - във възрастовата група сред 15 и 49 години, споделя Арндт, като показва, че се е нараснала диагностиката. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР