В рамките на традиционните летни фестивали на открито Софийска опера

...
В рамките на традиционните летни фестивали на открито Софийска опера
Коментари Харесай

Балетът Хиляда и една нощ на Античния

В рамките на обичайните летни фестивали навън Софийска опера и балет ще показа приспособена версия за открита сцена на балета на Фикрет Амиров

Едно от най-новите попълнения в балетния репертоар на Софийска опера и балет – „ Хиляда и една нощ “, ще гостува на сцената на Античния спектакъл в Пловдив на 16 август.

Балетната премиера бе осъществена в края на месец май на сцената на Софийска опера и балет, с което се означи и 100 годишнината от рождението на азербайджанския композитор Фикрет Амиров. В пет следващи дати спектакълът се радваше на извънреден интерес и възторжени овации. На 16 август 2022 година тази впечатляваща балетна режисура ще зарадва и жителите и гостите на град Пловдив във вид, особено приспособен за открита сцена. Публиката ще види приказната история за Шехерезада, която с мъдростта и хубостта си съумява да стопли леденото сърце на суровия султан Шахриар. Приказка в приказката, разказана по един трогателен и хубав метод с виртуозната хореография на Елдар Алиев и пленителната музика на Фикрет Амиров.

Фикрет Амиров написва балета „Хиляда и една нощ“ през 1979 г и го посвещава на брачната половинка си. На заглавната страница на партитурата е записано: „ На Аида, моята помощничка “. В партитурата Амиров употребява безконечен репертоар от ударни принадлежности – бонгос, том-томи, ксилофон, вибрафон, барабани, камбани, тимпани, чинели, с цел да се изрази благосъстоянието на арабската ритмика. Използването на женски хоров декор придава спомагателен колорит и темперамент на музиката. Хоровото звучене се появява в основни моменти, с цел да сътвори несъмнено въодушевление – или да изрази тъга при започване на балета, когато обречените на гибел дами скърбят или да възпее успеха на положителното и женската мощ в любовния дует на Шахриар и Шехерезада.

Хореографията на балета е дело на световноизвестния балетист, хореограф и възпитател Елдар Алиев , който е и художник на осветлението. През годините той слага „ Хиляда и една нощ “ в Америка и Европа.

Либретото е основано от фамозните братя Ибрахимбекови: Рустам Ибрахимбеков , предстоящ съавтор на наградените филми на Никита Михалков и Магсуд Ибрахимбеков – сценарист и режисьор. Те въплъщават концепцията си в две дейности на балета и вършат селекция от книгата, с цел да изберат трите най-популярни приказки, разказани от Шехерезада: Синдбад, Аладин и вълшебната лампа и Али Баба и четиридесетте разбойници. Всички истории показват такива съществени женски черти като обич, хубост и мъдрост.

В ролята на Шехерезада публиката ще види Марта Петкова , а Цецо Иванов ще й партнира като Шахриар.

Балетът „ Хиляда и една нощ “ е блестящ театър, приказност от светлини, резултати, атрактивна хореография, елегантен фон, прелестна музика, с вплетени в нея характерни ориенталски ритми и богата палитра от ударни принадлежности.  Публиката ще има опция да види едно същинско балетно украшение, което свети със своята ориенталска екзотика и ще остави без мирис даже най-претенциозния фен.

Спектакълът ще бъде показан на 16 август от 21 ч. на сцената на Античен спектакъл на Филипополис.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР