В рамките на своите усилия за осигуряване на справедлива и

...
В рамките на своите усилия за осигуряване на справедлива и
Коментари Харесай

Задълбочен анализ от ЕС за българската поръчка за електрически влакове: Какво следва?

В рамките на своите старания за обезпечаване на обективна и транспортна конкуренция на вътрешния пазар Европейската комисия разгласи старта на задълбочена инспекция на процедурата по социална поръчка за доставка на преносим железопътен състав , инициирана от българското Министерство на превоза и известията. Тази стъпка е подхваната в сходство с Регламент /ЕС/ 2022/2560, признат от Европейския парламент и Съвета на 14 декември 2022 година, който цели да предотвратява въздействието на задграничните дотации, нарушаващи вътрешния пазар .

Обществената поръчка възлиза на планирана стойност от 1 200 483 000 лв. без Данък добавена стойност и включва доставката на 20 броя едноетажни нулевоемисионни електрически влака вид „ push-pull “, способни да развиват скорост до 200 км/ч, с потенциал от най-малко 300 седящи места, обезпечаване на поддръжка за период от 15 години и образование на личен състав. Стойността на поръчката я слага непосредствено в обсега на упоменатия правилник, който изисква задълбочена инспекция за всички публични поръчки с планирана стойност над 250 милиона евро .

Министерството на превоза и известията е уведомило участниците в процедурата, че те би трябвало да показват съобщение за задгранична финансова помощ или декларация за неявяване на такава, според от използваната обстановка. Това е част от процедурните стъпки, които подсигуряват прозрачността и сходството с европейските законодателни условия .

Задълбочената инспекция от страна на Европейската комисия е сериозен детайл в процеса, който акцентира уговорката на Европейския съюз към справедливата конкуренция и предпазването на вътрешния пазар от евентуално нездравословно влияние на задгранични дотации. Резултатите от тази инспекция ще дефинират последващите дейности във връзка с публичната поръчка и могат да имат доста влияние върху хода на плана.

Министерството на превоза и известията е изпълнило всички законови условия за този вид социална поръчка и продължава да работи в тясно съдействие с Европейската комисия, с цел да подсигурява, че всички следващи дейности ще бъдат в цялостно сходство с европейското законодателство и регулации . Вниманието е ориентирано към реализацията на план, който освен дава отговор на техническите и оперативните условия, само че също по този начин и на строгите стандарти за правдивост и бистрота, заложени в европейските регулации.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР