В рамките на работното посещение в Държавата Израел българският енергиен

...
В рамките на работното посещение в Държавата Израел българският енергиен
Коментари Харесай

В Тел Авив Петкова обсъди възможностите да доставка на израелски газ

В рамките на работното посещаване в Държавата Израел българският енергиен министър Теменужка Петкова разиска с сътрудника си доктор Ювал Щайниц опциите за доставка на природен газ за страната ни.

„ Сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците и маршрутите на природния газ са измежду главните цели в енергийната политика на сегашното държавно управление. Разглеждаме източното Средиземноморие и Израел като евентуален източник на природен газ “, сподели Петкова по време на диалозите. По думите й страната ни демонстрира интерес към опциите за доставки на природен газ до територията на България от израелските офшорни газови залежи Тамар и Левиатан, оповестиха от Министерството на енергетиката.

Петкова показа пред министъра на националната инфраструктура, енергетиката и водните запаси на Държавата Израел доктор Щайниц развиването на газовите планове в България. Чрез плановете за интерконектори Гърция-България и Турция-България страната ни е неразделна част от реализацията на Южния газов кулоар, работим и по вид за включване в плана за създаване на терминал за полутечен природен газ до Александруполис, Гърция, сподели Петкова. Една от опциите за доставка на израелски природен газ до България е точно посредством терминалите за полутечен природен газ. Като различен вид се преглежда планът за подводен газопровод EASTMED от Израел през Кипър и остров Крит до Гърция.

Българската страна срещна израелската и с концепцията за основаване на районен газоразпределителен център „ Балкан “ на територията на България.

По думите на министър Щайниц израелският енергиен бранш създава обилни запаси от природен газ, които биха могли да се изнасят. Той изрази вяра, че Израел може да способства за диверсифициране на източниците на природен газ в Югоизточна и Южна Европа и изключително за България, Гърция и Италия.

Двамата министри се договориха да приготвят Меморандум за съгласие в региона на енергетиката, с акцент върху опцията за доставка на природен газ от офшорните газови залежи на Държавата Израел.

Обсъдени бяха и опциите за взаимно съдействие в областта на киберсигурността в енергийния бранш. В умозаключение, министър Петкова добави, че страната ни би оценила високо опита и положителните практики на израелските компании в региона на изследването и добива на естествени благосъстояния и добави, че израелски инвеститорски компании са добре пристигнали в България.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР