В рамките на официално посещение в Баку главният прокурор Иван

...
В рамките на официално посещение в Баку главният прокурор Иван
Коментари Харесай

Гешев се диви на високите технологии в Азербайджан

В рамките на публично посещаване в Баку основният прокурор Иван Гешев, заместител основният прокурор и шеф на Националната следствена работа (НСлС) Борислав Сарафов и представителят на основния прокурор Сийка Милева се срещнаха с функционалностите и работата на Главна дирекция „ Антикорупция “ и Следствената работа при Прокуратурата на Република Азербайджан, оповестяват от държавното обвиняване.

Главният прокурор Иван Гешев и ръководителят на Групово дело „ Антикорупция “ Назим Раджабов сложиха акцент върху специализацията на прокурорите, която е поръчител за по-високата успеваемост в противодействието на корупцията. Раджабов уточни, че в антикорупционната прокурорска конструкция на Азербайджан работят към 200 прокурори, които годишно преглеждат по към 600 каузи, свързани с корупция, проведена престъпност и наркоразпространение. 

 
Иван Гешев от своя страна показа структурата на българската прокуратура, както и главните пълномощия на обособените прокурори. Главният прокурор акцентира, че сходно на азербайджанската Групово дело „ Антикорупция “ в България до предходната година функционираше Специализирана прокуратура с съвсем идентична подготвеност по противопоставяне на корупцията и проведената престъпност, само че която е закрита с решение на Народното събрание. Иван Гешев посочи, че това е станало макар положителните резултати и високата успеваемост, които профилираното правораздаване е имало у нас.

„ Меморандумът, подписан сред Прокуратурата на Република България и Главната прокуратура на Азербайджан, ще облекчи съдействието сред прокурорите на двете страни “, съобщи при диалога с Назим Ражабов Иван Гешев. Главният прокурор сподели още, че подписаният на 2 март меморандум сред двете прокуратури трансформира България „ в мост сред страните от Източна Европа и Централна Азия, което прави страната ни основен фактор в отбрана на сигурността на Балканите “. 
 
В рамките на формалното посещаване българската делегация беседва и с Елмар Джамалов, началник на Следствената работа към прокуратурата на Азербайджан. Новата конструкция е проработила преди три години и това е довело до увеличение на броя на магистратите.

Пред българската делегация бе демонстрирана последно потомство високотехнологична техника, която следователи и прокурори в Азербайджан употребяват в хода на провежданите следствия - подводни дронове, профилирани устройства за прихващане на сигнали и запис на диалози, съоръжение за оглед на местопрестъпления. В хода на срещата стана ясно, че следователите в Азербайджан, сходно на българските си сътрудници, разполагат с мобилни лаборатории за събиране на доказателства.   

Обсъдени бяха и провокациите, които проверяващите органи срещат при делата, свързани с трансгранична незаконна активност и киберпрестъпност. 

Главният прокурор Иван Гешев посочи пред Елмар Джамалов, че една от предпоставките за триумф в взаимната работа сред институциите на обособените страни е построяването на персонални контакти, основаващи се на документи като подписания в четвъртък Меморандум за съдействие сред прокуратурите на България и Азербайджан. 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР